7. Aprila 2022.

Amerika i Evropa nanose najviše ekološke štete

Big Portal

Prema navodima lista, ovo je prvo istraživanje u kojem je vršena analiza i procijenjena je odgovornost za ekološku štetu koju uzrokuje 160 država u proteklih više od pola vijeka.

U istraživanju je utvrđeno da SAD snose najveću odgovornost sa 27 odsto od pretjerane upotrebe materijala, potom slijedi Eu sa 25 odsto. U studiji je obuhvaćena i Britanija koja je tada bila članica bloka.

U istraživanju su navedene i druge bogate zemlje poput Australije, Kanade, Japana i Saudijske Arabije i one snose kolektivnu odgovornost sa 22 odsto pretjerane upotrebe prirodnih resursa.

Autori istraživanja ističu da su najbogatije zemlje glavni nosioci globalne ekološke krize i da hitno moraju da smanje upotrebu resursa na poštene i održive nivoe.

“Zbog ekoloških dugovanja prema ostatku svijeta ove zemlje moraju da preuzmu vodeću ulogu u radikalnim smanjenjima njihove upotrebe resursa kako bi se izbjegla dalja degradacija”, dodaje se u istraživanju.

Vodeći autor istraživanja profesor DŽejson Hikel sa Instituta za ekološke nauke i tehnologiju iz Barselone smatra da su rezultati dramatični i uznemirujući.

“Svi smo bili šokirani obimom postotka pretjerane upotrebe resursa od bogatih zemalja. Nismo očekivali da će biti tako visoko. Ukoliko žele da dostignu održive nivoe, moraju da, u prosijeku sa postijećih nivoa, smanje upotrebu resursa za oko 70 odsto”, naglasio je Hikel, prenosi britanski dnevnik “Gardijan”.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare