Amerika gori, oni se svađaju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika gori, oni se svađaju

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden u ponedeljak je predsednika SAD Donalda Trampa nazvao “klimatskom palikućom”.

Bajden je kazao da Tramp ne priznaje ulogu globalnog zagrevanja u požarima na zapadu zemlje, dok je Tramp rekao da je održavanje šuma ključ za kontrolu požara.

Požari širom Oregona, Kalifornije i države Vašington uništili su na hiljade domova i šest malih gradova od avgusta, spalivši više od četiri miliona hektara i usmrtivši više od trideset ljudi, prenosi Rojters.

Bajden, koga su republikanci oštro kritikovali jer ne obilazi područja katastrofe, govorio je iz matične države Delaver o pretnji ekstremnih vremenskih prilika za koje klimatski naučnici tvrde da uzrokuju požare.

Tramp se sastao s vatrogascima i zvaničnicima u Kaliforniji nakon što su ga demokrate napale zbog toga što je uglavnom ćutao o najvećim požarima u istoriji države.

“Mislim da je ovo više do održavanja“, rekao je Tramp na pitanje novinara da li su klimatske promene faktor iza požara, rekavši da se mnoge druge zemlje nisu suočile sa sličnim problemom.

Rekao je da su promene u održavanju šuma nešto što se može rešiti brzo, dok će klimatskim promenama trebati više vremena.

Demokratski guverner Kalifornije Gevin Njusom priznao je da njegova država nije učinila dovoljno za održavanje šuma. Ali, rekao je da globalno zagrevanje podstiče požare, podsećajući Trampa da je 57 odsto šuma u državi pod saveznom upravom.

Nazvavši Trampa “klimatskom palikućom“, Bajden je rekao: “Ako budemo imali još četiri godine Trampovog poricanja klimatskih promena, koliko će predgrađa izgoreti u šumskim požarima? Koliko će prigradskih naselja biti pogođeno?“

Rojters ocenjuje da se Bajdenovi komentari odnose na Trampovu usredsređenost na glasače iz prigradskih naselja i na njegovu optužbu da će bivši potpredsednik uneti haos u njihove zajednice promenom politike stanovanja.

B92

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar