Amerika digla dva bombardera B-52H - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika digla dva bombardera B-52H

Američka vojska poslala je dva bombardera B-52H na Bliski istok u okviru tekučhih napora za održavanje Irana od potencijalnih napada.

To je izjavio visoki američki vojni zvaničnik.

“Let se nije odnosio ni na kakvu ‘uvredljivu’ akciju, radilo se o odvraćanju Irana od akcije”, rekao je neimenovanoi visoki američki vojni zvaničnik Glasu Amerike.

On je dodao da je vojska nedavno primetila “zabrinjavajuće indikatore u Iraku” u smislu da Iran ili snage povezane sa Iranom možda planiraju napade.

Ti pokazatelji, zajedno sa kontinuiranim smanjenjem broja američkih trupa u Iraku i predstojećom godišnjicom američkog udara u kom je ubijen komandant iranske elitne Kuds formacije Kasem Sulejmani stvaraju “natprosečni” rizik od pogrešne procene Irana, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Dva bombardera B-52H poletela su iz vazduhoplovne baze Barksdejl u Luizijani i nisu bacala bombe tokom svoje misije “kratkog obaveštavanja”, a umesto toga, misija u regionu bila je zamišljena tako da odvrati Irak od agresije i ponovo uveri saveznike, navodi se u izjavi američke Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku.

“Sposobnost letenja strateškim bombarderima preko pola sveta u neprekidnoj misiji i brza integracija sa više regionalnih partnera pokazuje naše bliske radne odnose i našu zajedničku posvećenost regionalnoj bezbednosti i stabilnosti”, rekao je šef CENTCOM-a Kenet “Frenk” Mekenzi u saopštenju.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar