Amerika "čuva" Seul, a Kim lansira - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika “čuva” Seul, a Kim lansira

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su u Seulu “pojačavanje nuklearne retorike” Severne Koreje.

Oni su se oglasili samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao rakete, prenosi Rojters.

Haris se sastala sa Junom, nakon što je jutros stigla u prestonicu Južne Koreje iz Japana, u trenutku pojačanih tenzija u regionu zbog lansiranja raketa Severne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu, navodi britanska agencija.

Severna Koreja je u sredu ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, a ozvaničila je svoje pravo da koristi preventivne nuklearne udare novim zakonom početkom ovog meseca. Haris i Jun osudili su “provokativnu nuklearnu retoriku i lansiranje balističkih projektila” Pjongjanga i ponovo potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju je navedeno da se “razgovaralo o zajedničkom odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom”. Strane su takođe razgovarale o promenama u američkoj politici subvencija za električna vozila, zbog koje u Južnoj Koreji strahuju da bi mogla da našteti njenim proizvodjače automobila. Bela kuća je saopštila da je Haris “razumela” zabrinutost Seula i da su strane obećale da će nastaviti razgovore.

Potpredsednica SAD posetila je danas i demilitarizovanu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, i tom prilikom najavila da će do kraja godine posetiti i Filipine, prenosi Rojters. Demilitarizovana zona na granici dve Koreje se često naziva poslednjom reliktom hladnog rata i postoji od kada se Korejski rat 1950-53 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, navodi britanska agencija.

Haris je pre Južne Koreje boravila u Japanu, gde je u utorak predvodila američku predsedničku delegaciju na sahrani bivčeg japanskog premijera Šinza Abea. Tokom boravka u Japanu, ona je osudila, kako je rekla, uznemirujuće akcije Kine na Pacifiku i obećala da će produbiti “nezvanične veze” sa Tajvanom, koje Peking smatra svojom teritorijom.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar