Američki ultimatum Turskoj: Imate dvije nedjelje da odustanete - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki ultimatum Turskoj: Imate dvije nedjelje da odustanete

Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dvije nedjelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema Patriot, saopštila je televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

– Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu Patriot koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija Rejteon ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) Lokhid Martin, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a – saopštila je televizija.

Prema riječima izvora, to je “posljednji prijedlog Stejt depatrmenta.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu. Sjedinjene Američke Države tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prijete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35. Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35. Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja prijetnju američkom F-35.

SPUTNIK

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar