Američki stručnjaci sumnjaju u pozitivne rezultate kineske vakcine - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Američki stručnjaci sumnjaju u pozitivne rezultate kineske vakcine

Istraživači u Kini objavili su rezultate jednog od prvih ispitivanja vakcine za COVID-19, ali stručnjacii su skeptični prema ovoim nalazima i podatke su nazvali “mlakim”.

U studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “The Lancet”, istraživači su rekli da se njihova vakcina dobro podnosi i da je stvorila imuni odgovor na novi koronavirus.

Vakcina, koju su razvili “CanSino Biological Inc.” i Pekinški institut za biotehnologiju, testirana je na 108 zdravih, nezaraznih odraslih osoba starosti od 18 do 60 godina u Vuhanu u Kini – mestu izbijanja pandemije.

Svi učesnici primili su vakcinu u malim, srednjim ili visokim dozama, a nije bilo “ozbiljnih” neželjenih efekata, rekli su istraživači.

Neželjeni efekti

Ipak, gotovo polovina primalaca vakcine prijavila je temperaturu, a 44 odsto je prijavilo umor, a 39 odsto je prijavilo glavobolju. Sveukupno, devet odsto pacijenata je prijavilo neželjene efekte koji su bili dovoljno ozbiljni da potencijalno „spreče aktivnost“.

Ovi neželjeni efekti “nisu dobar znak sigurnosti”, rekao je dr Pol Ofit, direktor Centra za vakcinaciju u Dečjoj bolnici u Filadelfije.

Stručnjaci su takođe ukazali da vakcina ne izaziva jak imuni odgovor; sve doze, čak i „niske“ doze, zapravo su bile vrlo visoke, kaže dr Ofit.

Izvor: N1 

Danas objavljeno

Ova dva sastojka liječe holesterol, upalu bešike i prehladu

Vanja A

Previše vitamina C može da uzrokuje neželjene efekte

Vanja A

Ovo su razlozi zbog kojih kelerabu treba uvrstiti u ishranu

Vanja A

Ostavite komentar