Američki Senat upozorava: Može biti sukoba u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Američki Senat upozorava: Može biti sukoba u BiH

Kao dva najveća žarišta na Balkanu izdvojeni su politička blokada u BiH, te pregovori Srbije i Kosova.

Ovo je konstatovano na Odboru za oružane snage američkog Senata, koji je bio posvećen stanju u oblasti bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, o američkim nacionalnim interesima i o jačanju uticaja Rusije i Kine.

„Bez dogovora, Rusija ima uticaj na Srbiju i samim tim na region. Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju kosovskim liderima da izbjegnu teška pitanja o upravljanju. Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi obezbijediće zaštitu koja nam je potrebna za Bosnu“, naveo je Dejmon Vilson.

Januš Bugajski je tokom svjedočenja izjavio da ne može zamisliti novi oružani sukob Srbije i Kosova, ali može sukob u BiH:

„Ne mislim da bi u ovom trenutku srpsko rukovodstvo u Republici Srpskoj to željelo. Ali oni se igraju, igraju se sa idejom odvajanja, igraju se sa idejom nefunkcionalne ili propale države. Rekao bih da je Banja Luka zapravo postala mjesto najvećeg ruskog upliva Rusije. Vjerovatno više i od Beograda u tom regionu“.

Bugajski ovakvo stajalište objašnjava velikim ruskim uticajem na Republiku Srpsku, dodajući da bi SAD trebale udvostručiti posvećenost BiH. Takođe je rekao kako misli da će specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer zapravo više biti uključen u bosansku krizu nego u krizu Kosovo-Srbija.

Učesnici su se složili da je neophodan jači angažman SAD-a.

„Nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz. Ako se sjećate, mi smo u proteklih 20 do 30 godina uložili ogroman diplomatski, politički i vojni kapital u regiji. Za nas bi bilo kakav veliki poraz i novi rat, posebno u Bosni ili između Kosova i Srbije, bio velika katastrofa. Rusija i Kina ne samo da bi od toga profitirale, nego bi taj novi zamah koristile za podrivanje drugih evropskih država“, rekao je Bugajski, prenosi Glas Amerike.

(BN)

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar