Američki razarač pokušao upad, ali je spriječen – napeto na ruskoj granici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki razarač pokušao upad, ali je spriječen – napeto na ruskoj granici

Američki razarač pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u Japanskom moru, u tome ga je sprečio protivpodmornički brod Tihookeanske flote “Admiral Tribuc”.

Kako se navodi, oko 17 časova po lokalnom vremenu razarač “Chafee (DDG 90)” američke Ratne mornarice, koji se već nekoliko dana nalazi u Japanskom moru, približio se teritorijalnim vodama Rusije i “pokušao da pređe državnu granicu”.

Brod “Admiral Tribuc” koji se nalazio u tom području je putem međunarodnog kanala za vezu upozorio strani brod da su takvi postupci nedopustivi. Ističe se da je američki brod takođe bio obavešten da se nalazi u području zatvorenom za plovidbu zbog “artiljerijskih paljbi u okviru zajedničkih rusko-kineskih vežbi ‘Pomorska saradnja 2021’ koje se održavaju od 14. do 17. oktobra”.

“Nakon primljenog upozorenja razarač ‘Chafee’ umesto da promeni kurs i napusti zatvoreno područje, razvio je signalne zastavice koje ukazuju na pripremu za poletanje helikoptera sa palube, što znači nemogućnost promene kursa i brzine. Pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u zalivu Petar Veliki”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Delujući u okviru međunarodnih pravila plovidbe, brod „Admiral Tribunec“ je krenuo da otera uljeza od ruskih teritorijalnih voda.

“Kada se posada američkog razarača uverila u odlučnost posade ruskog broda da spreči narušavanje državne granice, ‘Chafee’ je promenio pravac i u 17.50 se okrenuo nazad kada je od broda ‘Admiral Tribunec’ bio udaljen manje od 60 metara. Postupci posade razarača ‘Chafee’ američke Ratne mornarice predstavljaju grubo kršenje međunarodnih pravila za sprečavanje sudara brodova na moru i rusko-američkog međuvladinog sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega iz 1972. godine”, saopštava ruska vojska.

U saopštenju se dodaje da protivpodmornički brod “Admiral Tribuc” nastavlja da izvršava zadatke u Japanskom moru.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar