2. Marta 2021.

Američki profesor o Balaševiću, poredio ga sa Bobom Dilanom: “Ovo je smrt Jugoslavije”

Big Portal

Balaševićeva smrt potpuno ga je skrhala, a u poslednjem video-snimku pokušao je da objasni šta smrt Đorđa Balaševića predstavlja za prostor bivše Jugoslavije.

“Koliko puta jedna zemlja može umreti?”, citirao je jednog srpskog novinara Skaj na početku snimka, a zatim ekipi koja ga prati rekao da je s Balaševićem simbolično umrla i Jugoslavija. Amerikancima je zatim kratko govorio o raspadu Jugoslavije, a preminulog kantautora pokušao je da uporedi s Bobom Dilanom.

“Raspad Jugoslavije i rat koji se dogodio bio je neuspeh čovečnosti”, rekao je profesor, koji je zatim govorio o važnosti Balaševićeve muzike.

“Svi u bivšoj Jugoslaviji plaču, čak, ili pak posebno, u Hrvatskoj, koja je bila u krvavom ratu sa Srbijom. Možete da govorite da se Srbi i Hrvati mrze, ali ne mrze se kada je reč o Balaševiću, nego pevaju zajedno. Možete da mislite da Hrvati vole Balaševića zato što mu je majka Hrvatica, ali to nije razlog, već ga vole zbog njegove ljudskosti”, kaže Skaj.

U video-snimku je govorio i o Balaševićevom koncertu u Sarajevu 1998. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u njegovoj karijeri, zbog okolnosti u kojima se održao.

Zaključio je da je Balaševićeva smrt gubitak za celi svet i da je to jedan od najznačajnijih odlazaka jedne muzičke zvezde u istoriji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare