Američki političar srpskog porijekla uskoro na slobodi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki političar srpskog porijekla uskoro na slobodi

Nekadašnjem guverneru američke savezne države Ilinois Miloradu Rodu Blagojeviću, posle više od decenije provedene u zatvoru, izgleda da se, posle više neuspešnih žalbi pred američkim sudovima, nasmešila sreća. Kako piše „Njujork tajms“, Blagojeviću bi četrnaestogodišnja kazna mogla da bude preinačena odlukom Donalda Trampa.

Nekadašnjem guverneru američke savezne države Ilinois Miloradu Rodu Blagojeviću, posle više od decenije provedene u zatvoru, izgleda da se, posle više neuspešnih žalbi pred američkim sudovima, nasmešila sreća. Kako piše „Njujork tajms“, Blagojeviću bi četrnaestogodišnja kazna mogla da bude preinačena odlukom Donalda Trampa.

Tramp je, navodno, prema pisanju njujorškog dnevnika, u predsedničkom avionu, dok je putovao u obilazak poprišta masovnih ubistava u Dejtonu i El Pasu, to natuknuo svojim savetnicima, smatrajući da se prema Blagojeviću postupa nepravedno.

Blagojević je 2008. godine optužen za zloupotrebu guvernerskog položaja i trgovinu senatorskim mestom bivšeg predsednika Baraka Obame i osuđen na 14 godina zatvora.

Ni činjenica da su njegovi advokati uložili nekoliko žalbi, čak i pred Vrhovnim sudom, tvrdeći da se Blagojević u zatvoru „rehabilitovao“, ni apeli njegove supruge Peti i kćerki En i Ejmi, nisu urodili plodom i Blagojeviću su sve žalbe odbijene.

Ovo nije prvi put da se Tramp, koji Blagojevića, prema pisanju američkih medija, poznaje od 2010. godine, kada je Blagojević gostovao u Trampovom rijalitiju „Šegrt“, osvrće na sudbinu osramoćenog političara srpskog porekla.

Odmah posle donošenja sudske presude izjavio je da mu je žao bivšeg guvernera i njegove porodice.

Učinio je to i maja 2018. godine, kada je sugerisao da razmišlja o preinačenju kazne, a mesec dana kasnije navodno su podneti zvanični dokumenti sa zahtevom za preinačenje.

Pozivajući se na dve osobe koje su čule o čemu Tramp priča u predsedničkom avionu, „Njujork tajms“ piše da je predsednik planirao da Blagojevićevu kaznu preinači ove nedelje.

Blagojević u američkoj javnosti bio poznat po brižljivo negovanoj frizuri, ljubavi prema Elvisu Prisliju i džogingu, kao i po tome što je bio prvi demokratski guverner Ilinoisa nakon 30 godina (mandat je započeo 2003, a zakonodavno telo Ilinoisa sprovelo je impičment 2009. godine). U Srbiji je bio poznat i po tome što je bio najuspešniji američki političar srpskog porekla posle Helen Delić Bentli iz Merilenda i Džordža Vojnovića iz Ohaja.

Suđenje Blagojeviću bilo je jedno od najspektakularnijih u novijoj američkoj istoriji. Nakon što je prvo suđenje propalo zbog neslaganja članova porote, tužioci su pokušali ponovo i na drugom suđenju Blagojević je proglašen krivim u 17 od 20 tačaka optužnice.

Suđenje je obilovalo dramatičnim momentima, kao što je bilo preslušavanje tajnih snimaka, na kojima Blagojević Obaminu fotelju u Senatu naziva „zlatnom“.

Blagojevićevo svedočenje obilovalo je biografskim detaljima u kojima je opisivao svoje sportske uspehe, kako je kao mladić radio na građevini, kao i kako se, uz pomoć uticajnog odbornika u čikaškoj gradskoj većnici i advokata hrvatskog porekla Eda Vrdoljaka, domogao mesta u pravobranilaštvu okruga Kuk u Čikagu.

Blagojević je potomak srpskih iseljenika u Ameriku. Otac Radisav (Rade), rodom iz okoline Kragujevca, oficir Jugoslovenske vojske iz nemačkog zarobljeništva uputio se u Čikago, gde je upoznao Blagojevićevu majku Milu (Mili), rođenu Govedarica, poreklom iz Gacka.

Završio je Nortvestern i Peperdin univerzitet i počeo da radi u već pomenutom pravobranilaštvu čikaškog okruga Kuk, da bi postao poslanik u zakonodavnom telu Ilinoisa, odakle ga je politički put vodio ka Predstavničkom domu Kongresa SAD.

U političkom usponu imao je punu podršku svog uticajnog tasta, člana čikaškog gradskog veća Ričarda Dika Mela.

U političkoj karijeri poznat je po dve stvari. Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, zajedno sa Džesijem Džeksonom Starijim, doputovao je u Beograd na pregovore o oslobađanju američkih vojnika zarobljenih na srpskoj teritoriji, a 2002. godine bio je jedini demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD, od njih 81, koji je glasao za odobravanje američke invazije na Irak.

(Sputnjik) BN TV

Danas objavljeno

Ucjenjivali Banjalučanku tri godine: Tražili novac da ne objave njene kompromitujuće fotografije

M.

Luka Lovre osuđen na 5 godina robije

M.

Uragan Jan pogodio Kubu

M.

1 Komentar

racic 9 Avgusta, 2019 at 9:38 am

I sta sad ?
Treba da budemo ponosni na ovakvog “Srbina” ?
Jel’ on sta pomogao svojoj braci u djedovini ili
je to sto je u SAD osudjen za politicku korupciju
i to sto je ucestvovao u oslobodjanju nama
neprijateljskih vojnika sav njegov “uspjeh” ?
E Srbi , Srbi …
Pa ovakvi “Srbi” su i nasa svakodnevna politicka kvazi-elita ?
Da li treba da se ponosimo njima ???

Odgovori

Ostavite komentar