Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje

Zastupnički dom Parlamenta BiH na narednoj sjednici bi ponovo trebao raspravljati o pokretanju procedure da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraži dokumentacija o navodnoj korupciji u koju je bio uključen dugogodišnji funkcioner, član SNSD-a Nikola Špirić.

Riječ je o inicijativi koju su podnijeli zastupnici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, a o kojoj bi se Parlament trebao očitovati na sjednici 3. februara.

Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još uvijek ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH.

Inicijativom se Ministarstvu pravde i Ministarstvu vanjskih poslova BiH nalaže da u roku od deset dana otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a o tome da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju.

U obrazloženju inicijative, koja je podnesena još u septembru prošle godine, ističu se navodi Ambasade SAD-a, odnosno njen odgovor na medijske upite povodom imenovanja Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom je istaknuto da SAD posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031 (c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na crnu listu”, saopćeno je tada u odgovoru Ambasade SAD-a, citirano je u Inicijativi.

U saopćenju State Departmenta iz 2018. godine, kada je Nikola Špirić uvršten na navedenu listu, istaknuto je da je Špirić kao zastupnik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanja neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji s koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata zastupnika u Zastupničkom domu. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD.

U tadašnjoj izjavi Ambasade SAD-a navedeno je i da se vjeruje da su Špirićeve aktivnosti nanijele štetu interesima SAD-a i građana BiH. Dodaje se da korupcija nanosi znatnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju, naglašeno je tada.

“Uzimajući u obzir ozbiljnost ovih izjava i saopćenja, nivo detalja sadržanih u njima te očit interes BiH da procesuira takve pojave, potrebno je da Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo vanjskih poslova djeluju prema nadležnim organima SAD-a s ciljem pribavljanja navedenih informacija i dokumentacije”, zaključuje se u inicijativi koja je na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Klix.ba

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar