Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje

Zastupnički dom Parlamenta BiH na narednoj sjednici bi ponovo trebao raspravljati o pokretanju procedure da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraži dokumentacija o navodnoj korupciji u koju je bio uključen dugogodišnji funkcioner, član SNSD-a Nikola Špirić.

Riječ je o inicijativi koju su podnijeli zastupnici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, a o kojoj bi se Parlament trebao očitovati na sjednici 3. februara.

Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još uvijek ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH.

Inicijativom se Ministarstvu pravde i Ministarstvu vanjskih poslova BiH nalaže da u roku od deset dana otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a o tome da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju.

U obrazloženju inicijative, koja je podnesena još u septembru prošle godine, ističu se navodi Ambasade SAD-a, odnosno njen odgovor na medijske upite povodom imenovanja Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom je istaknuto da SAD posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031 (c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na crnu listu”, saopćeno je tada u odgovoru Ambasade SAD-a, citirano je u Inicijativi.

U saopćenju State Departmenta iz 2018. godine, kada je Nikola Špirić uvršten na navedenu listu, istaknuto je da je Špirić kao zastupnik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanja neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji s koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata zastupnika u Zastupničkom domu. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD.

U tadašnjoj izjavi Ambasade SAD-a navedeno je i da se vjeruje da su Špirićeve aktivnosti nanijele štetu interesima SAD-a i građana BiH. Dodaje se da korupcija nanosi znatnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju, naglašeno je tada.

“Uzimajući u obzir ozbiljnost ovih izjava i saopćenja, nivo detalja sadržanih u njima te očit interes BiH da procesuira takve pojave, potrebno je da Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo vanjskih poslova djeluju prema nadležnim organima SAD-a s ciljem pribavljanja navedenih informacija i dokumentacije”, zaključuje se u inicijativi koja je na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Klix.ba

Danas objavljeno

Preminuo muzičar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”

M.

“Tražićemo strože mjere, kontakte svesti na minimum”

M.

Austrija pauzirala vakcinisanje AstraZenekom

M.

Ostavite komentar