Američki naučnici: Virus korona neće nestati dolaskom toplijeg vremena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki naučnici: Virus korona neće nestati dolaskom toplijeg vremena

Američki naučnici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde da se ne čini da će korona virus nestati dolaskom toplijeg vremena.

Američki predsjednik Donald Tramp već nedjeljama tvrdi da će virus “kada postane toplije, čudesno nestati”.

U pismu Bijeloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome kako toplije i hladno vrijeme utiču na korona virus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vrijeme utiče na virus, to neće biti u velikoj mjeri budući da je jako malo ljudi u svijetu dosad postalo imuno na virus.

“Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se korona virus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje učinkovitosti prenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera”, navodi se u pismu.

U pismu je navedeno da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uslovima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt, rekao je za CNN:

“Iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prenosa”.

Američki predsjednik Donald Tramp tvrdi da će se korona virus povući s toplijim vremenom.

“Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u aprilu”, kazao je Tramp u pismu guvernerima.

On je tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u Nju Hempširu.

“Izgleda da će virus nestati u aprilu. Poznato vam je da kad postane malo toplije, virusi čudesno nestaju”, rekao je, prenosi “Index”.

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar