Američki medij: Stiže rusko oružje od kojeg nema odbrane - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki medij: Stiže rusko oružje od kojeg nema odbrane

Ruski sistem za kontrolu malih bespilotnih letjelica za masovni napad “Jato 93” predstavlja ozbiljnu prijetnju za potencijalnog protivnika, piše američki list “Popular mehaniks”.

Nova koncepcija će omogućiti da se prilikom napada upotrijebi više od stotinu dronova, a svaki od njih će biti u stanju da nosi eksplozivnu napravu, naglašava autor članka Kajl Mizokami. On ocjenjuje da će biti izuzetno teško odbiti udar takve snage.

“Ogromna jata ruskih bespilotnih letjelica neće biti lako zaustaviti”, piše list.

U članku se ističe da će bespilotne letjelice, koje su napravljene po principu “letećeg krila”, moći da se dignu u vazduh i dođu u vertikalni položaj. Oni će moći da nose teret od dva i po kilograma.

Mizokami ističe da uobičajena odbrambena sredstva – rakete, dronovi, topovi i mitraljezi – nisu dovoljno dobra i da neće moći potpuno da neutralizuju “Jato 93”.

Odbrambeni sistem koji je u stanju da obori 90 odsto dronova ima veoma dobre performanse, ali ipak propušta 10 odsto bespilotnih letjelica”, navodi se u članku.

Prema mišljenju autora, najbolje sredstvo u borbi protiv bespilotnih letjelica mogli bi da postanu “ometači”, ali oni ne utiču na autonomne bespilotne letjelice, koje ne primaju radio-signale, prenosi “Sputnjik”.

Američki list piše da će ruski sistem “Jato 93” postati problem za sve protivnike Moskve, kada počne da se primjenjuje u praksi.

“Jato 93” je razvio Vojni naučni centar Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Voronježu, a sistem je predstavljen na forumu “Armija 2019”. U zavisnosti od zadatka, broj letjelica se može povećavati u nedogled.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar