Američki komandosi bijesni: Oni su nam vjerovali, a mi smo izdali to povjerenje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki komandosi bijesni: Oni su nam vjerovali, a mi smo izdali to povjerenje

Neki od oficira specijalnih snaga SAD, koji su se borili rame uz rame s Kurdima protiv ID, kažu da duboko žale zbog naređenja američkog predsjednika, Donalda Trampa, da napuste Siriju.

Kada su se prošle godine američki komandosi i njihovi kurdski saveznici našli pod napadom prorežimskih snaga u Siriji, odgovorili su silovito. U protivnapadu su navodno ubili više od 200 boraca, uglavnom ruskih plaćenika koji su se borili za sirijski režim, prenosi Index.hr.

Ova vojna akcija, u kojoj su učestvovali čak i strateški bombarderi B-52, pokazala je do koje mere SAD ozbiljno shvataju odbranu saveznika u borbi protiv Islamske države. Ali, samo godinu i po dana kasnije američke snage se nalaze usred opšteg povlačenja iz Sirije, nakon što je američki predsednik Donald Tramp naredio da se sklone s puta turskoj invaziji na regiju Sirije pod kurdskom samoupravom.

Neki od časnika specijalnih snaga koji su se borili rame uz rame s Kurdima protiv Islamske države, dok su ih pokrivali američki avioni, sad kažu da duboko žale zbog naredbe da ih napuste.

“Oni su nam verovali, a mi smo izdali to poverenje. To je mrlja na savesti Amerike”, rekao je jedan vojnik koji je sarađivao s Kurdima u severnoj Siriji u telefonskom razgovoru za Njujork tajms.

“Mene je sramota”, rekao je drugi vojnik, koji je takođe ratovao u severnoj Siriji.

Obojica su insistirali na anonimnosti kako ne bi snosili posledice zbog svoje otvorene kritike.

Iako je američki ministar odbrane Mark Esper insistirao na tome da Amerika “nije napustila Kurde”, iako je nedugo nakon toga priznao da je Tramp naredio potpuno povlačenje i da je Turska ignorisala njegovu molbu da zaustavi ofenzivu, jedan američki specijalac je za CNN rekao da se radi o “izdaji”.

“Prilično je ružno ono što se događa. Želimo da im pružimo podršku. Ne želimo da ih ostavimo u ovoj situaciji”, dodao je taj neimenovani vojnik, koji se borio u Siriji.

Da su vojne starešine koje su se borile u Siriji besne potvrdio je i jedan američki zvaničnik za CNN.

I dok su se Amerikanci povlačili na položaje daleko od granice s Turskom, mogli su samo da gledaju kako kurdski borci idu na istu tu granicu kako bi je odbranili od Turaka. Naredbe su bile jasne: pustite Kurde da se sami brane.

Ovi vojnici se, razumljivo, teško mire s naredbom da ostave svoje saborce s kojima su oslobodili Manbidž, Raku i poslednja uporišta duboko u dolini Eufrata, uz granicu s Irakom.

Zajedno su živeli u istim pustinjskim bazama, deleći obroke i opasnosti, piše Njujork tajms. Pomagali su u evakuaciji ranjenih kurdskih borac i tela ubijenih.

Kad je Tramp prošle godine u zimu naprasno, preko Tvitera, najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, savetnici su ga ipak uspeli nagovoriti da povuče naredbu. Ali, ovog puta je šteta, izgleda, nepopravljiva.

Izvor:index.hr

Danas objavljeno

Bajden: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu u februaru

M.

Zbog virusa korona 48.000 radnika ostalo bez posla

M.

Hoće li u Neumu pasti dogovor o Izbornom zakonu?

M.

Ostavite komentar