Američki istoričar: "Sovjetska vojska je zgazila većinu njemačkih snaga, a to se potpuno ignoriše" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Američki istoričar: “Sovjetska vojska je zgazila većinu njemačkih snaga, a to se potpuno ignoriše”

Današnji Amerikanci znaju malo ili nimalo o ulozi koju je Sovjetski savez odigrao u pobjedi nad fašističkom Njemačkom, ali uzrok toga nije antiruska politika, smatra direktor Centra za vojnu istoriju na Univerzitetu u Sjevernom Teksasu profesor Džefri Vavro.

Današnji Amerikanci znaju malo ili nimalo o ulozi koju je Sovjetski savez odigrao u pobjedi nad fašističkom Njemačkom, ali uzrok toga nije antiruska politika, smatra direktor Centra za vojnu istoriju na Univerzitetu u Sjevernom Teksasu profesor Džefri Vavro.

“O Drugom svetskom ratu u SAD postoji najviše informacija od svih ratova, kada je reč o modernoj istoriji i televiziji. Istina, taj rat je veoma pogrešno shvaćen u smislu toga kako se odvijao i kako je došlo do pobede”, izjavio je profesor.

Prema njegovim rečima, rat se obično ocenjuje kao američka borba protiv nacizma.

“Sovjetski deo potpuno se ignoriše, uprkos činjenici da je sovjetska vojska uništila do 75 odsto nemačkih snaga i da je zgazila većinu nemačke vojske u ratu. Američko društvo te činjenice uopšte ne uzima u obzir”, istakao je istoričar.

Uzrok tome je, kako je rekao, što autori istorijskih radova zadovoljavaju interese široke američke publike i prezentuju temu na način na koji se bolje “prodaje”.

“To nema nikakve veze ni sa antiruskim, ni sa antisovjetskim stavom. Stvar je u tome šta se bolje prodaje. Ako odete u ‘Diskaveri’, ili ‘Histori’ i ponudite temu o ‘Istočnom frontu’, to jednostavno neće biti toliko traženo kao program o ‘Danu D’ (iskrcavanju savezničkih snaga u Normandiju 6. juna 1944. godine)”, objasnio je istoričar.

Slična situacija je i sa autorima knjiga, pritom, ne samo u SAD. Prema njegovim rečima, u Velikoj Britaniji istorija o Drugom svetskom ratu servira se isključivo kroz prizmu uloge te zemlje u njemu. Međutim, Vavro tvrdi da istoričari znaju kako su se događaji stvarno odvijali.

“Kada ja držim predavanja, uvek naglašavam ulogu Sovjetskog saveza, jer su tu uništene nemačke oružane snage na Istočnom frontu”, rekao je on.

Vavro je takođe obratio pažnju na činjenicu da su današnji studenti, rođeni nakon raspada Sovjetskog saveza, i da oni imaju veoma nejasno shvatanje toga pojma, “a da ne spominjemo ulogu SSSR-a u Drugom svetskom ratu”.

“To nije stvar politike, nego toga čemu ih uče. U srednjoj školi se uči skraćena verzija o Drugom svetskom ratu, gde su pokušali sve da uvrste, a ako je pažnja posvećena vojnom aspektu, onda je to samo američki aspekt“, ocenio je profesor.

Prema njegovom mišljenju, SSSR ne bi samostalno mogao da pobedi Nemačku, da saveznici nisu ušli u rat.

“Mislim da SSSR ne bi mogao da pobedi. Da su se uvukli u dugotrajan, iscrpljujući rat, verovatno bi u određenom momentu došlo do pregovora, ali smatram da ne bi mogli da pobede Nemce. A možda i grešim“, rekao je Vavro.

Kako kaže, saveznici nisu imali nameru da odlože otvaranje drugog fronta, jer su se Ruzvelt i Čerčil plašili da će, ukoliko SSSR padne, ostati sami protiv jake nemačke vojske, koja bi dobila pristup svim sovjetskim resursima.

Danas objavljeno

Rita Moreno, glumačka diva poslije 60 godina ponovo u istom filmu: “Priče sa zapadne strane”

Zeljka

Pjevač Aron Karter ostavio vjerenicu sedam dana nakon što mu je rodila dijete

Vanja A

Ed Sheeran i Elton John zajedno u novoj prazničnoj pjesmi

Vanja A

Ostavite komentar