Američki hipersonični projektil ARRW je gotovo spreman za operativni status - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Američki hipersonični projektil ARRW je gotovo spreman za operativni status

Američke zračne snage su saopćile da je planirani hipersonični projektil ARRW sada veoma blizu operativnog statusa.

Komanda za globalni udar Američkih zračnih snaga (AFGSC) napreduje u razvoju prvog hipersoničnog oružja. Iz baze Barksdale je stigla informacija da su poduzeti koraci kako bi prvi američki hipersonični projektil koji se lansira iz zraka postao stvarnost. Očekuje se da će projektil Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) biti spreman za upotrebu na jesen 2023. godine.

AGM-183 ARRW je zapravo hipersonični zrak – zemlja projektil koji planiraju koristiti Američke zračne snage, a proizvela ga je kompanija Lockheed Martin. Ovaj projekil posjeduje raketni motor koji mu omogućava da dostigne brzinu veću od 5 Macha prije nego pogodi metu.

Lockheed Martin je dobio ugovor vrijedan 480 miliona dolara u augustu 2018. godine koji se odnosi na razvoj hipersoničnog oružja za lansiranje iz zraka. U junu 2019. godine je kao rezultat toga nastao projektil AGM-183A ARRW (Arrow), koji je testiran pomoću američkog bombardera B-52.

Američke zračne snage su u februaru 2020. godine nagovijestile da namjeravaju kupiti AGM-183A, a tog mjeseca je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa predložila povećanje budžeta od 23 posto za hipersonična oružja. Projektil je bio blizu statusa spremnosti za upotrebu u martu 2020. godine.

AGM-183A može letjeti maksimalnom brzinom od gotovo 24.000 km/h (20 Macha) i koristi raketu za dostizanje hipersonične brzine prije nego stigne do mete.

Projektil je sve bliže tome da bude spreman za raspoređivanje na B-52 bombardere. Nedavno su potvrđene procedure za utovar najnovijeg naoružanja u bombardere B-52H Stratofortress. Konvencionalne procedure postavljanja naoružanja na avion i njegovo uklanjanje razvili su avijatičari i civili tako što su prošli proces pokušaja i grešaka. ARRW dostiže brzinu pet puta veću od brzine zvuka te pruža mogućnost uništavanja “vremenski osjetljive mete”.

Testiranja ARRW-a će početi prije kraja ove godine. To je zapravo prvo hipersonično oružje koje se lansira iz zraka, a koje su razvile Američke zračne snage. Nakon obavljenih testiranja, ARRW će operativni status, odnosno dozvolu za upotrebu, dobiti sljedeće jeseni.

Danas objavljeno

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Vanja A

Broj ljubavnih prevara na internetu je udvostručen od početka pandemije

Vanja A

Word dobija ChatGPT integraciju

Vanja A

Ostavite komentar