13. Jula 2019.

Američki gradonačelnici usvojili rezoluciju o neplaćanju otkupnina hakerima

Big Portal

Na konferenciji na kojoj je učestvovalo više od 1.400 američkih gradonačelnika koji reprezentuju gradove veće od 30.000 stanovnika, usvojena je rezolucija da se ubuduće ne plaćaju otkupnine nakon ranomware napada.

Zaključak je bio da plaćanje otkupnine ohrabruje hakere da napadaju ostale vladine sisteme, očekujući da će ostvariti finansijsku dobit. Ova rezolucija nema legalnu osnovu, ali može da se koristi kao oficijelna početna pozicija u odlučivanju, ukoliko u budućnosti dođe do takvih situacija.

Objavljeno je da je od 2013. godine do danas bilo više od 170 takvih napada na gradske institucije, a da je samo u 2019. godini do sada bilo 22 napada, od kojih se poslednji dogodio u toku ove nedelje (u gradu Richmond Heights u Ohaju).

Rezoluciju je predložio gradonačelnik Baltimora, Bernard Jang, čija je infrastruktura inficirana ransomware napadom tokom maja ove godine. Hakeri su tražili otkupninu od 75.000 dolara za otključavanje podataka, ali je gradonačelnik to odbio, a svi podaci su vraćeni iz bekapa. Međutim, mnogi napadi su bili uspešni. Dva grada sa Floride platila su ukupno milion dolara za otključavanje i oporavak podataka. Prema izveštaju kompanije Coverware, prosečan iznos otkupnine koji je plaćen u drugom kvartalu 2019. godine je 36.295 dolara, što je povećanje od 184 odsto u odnosu na Q1.

Izvor: ZDNet

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare