Američki general: Rusija i dalje velika sila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki general: Rusija i dalje velika sila

Rusija zadržava status velike sile zbog visokog profesionalizma svojih oružanih snaga i njihove sposobnosti da rešava postavljene zadatke, ocenio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili u intervjuu za „Volstrit džurnal“.

„Ruska vojska je veoma dobra, u to nema sumnje“, priznao je Mili, istakavši sposobnost Oružanih snaga Rusije da pronađe nekonvencionalne načine rešavanja postavljenih zadataka.

    „Oni predstavljaju izazov i pretnju (za SAD). Ne smeju se potceniti“, rekao je general pohvalivši nivo i borbenu gotovost vazdušno-kosmičkih i sajber snaga ruske vojske.

„Njihovi vojnici su vrlo vešti i vrlo profesionalni. Nema ih toliko koliko ih je bilo u sovjetsko vreme, ali su vrlo vešti. Zapravo, Rusija jeste velika sila. To je nesumnjivo zbog njihovih kapaciteta“, objasnio je general.

Istovremeno, on je „u širokom strateškom smislu“ nazvao Rusiju „državom u padu“ uprkos postojanju strateških nuklearnih snaga.

Mili je ovo pripisao posledicama događaja koji su se u zemlji odigrali devedesetih godina prošlog veka i pada Berlinskog zida, što je negativno uticalo na osećaj nacionalnog ponosa Rusa.

Američke vlasti su u vreme predsednika Donalda Trampa pripremile novu Strategiju nacionalne odbrane, prvu u poslednjih 10 godina. Ona je objavljena 19. januara 2018. Kako je tada objasnio tadašnji američki ministar odbrane Džejms Matis, nova strategija se fokusira na dugoročno strateško rivalstvo sa Rusijom i Kinom.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar