Američki "doktor Kon" u samoizolaciji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američki “doktor Kon” u samoizolaciji

Doktor Entoni Fauči i još dva visoka službenika američke administracije izoluju se na dve nedelje zbog kontakta sa zaraženim osobama u Beloj kući.

Koronavirus zarazio je nekoliko službenika američke administracije iz najbliže okoline predsednika Trampa kao i predstavnicu za štampu potpredsenika Majka Pensa.

Zbog toga su u dvonedeljnoj samoizolaciji direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Robert Redfild i prvi čovek moćne Uprave za hranu i lekove (FDA) Stefan Han.

Obojica su bila u kontaktu sa osobom koja je dobila pozitivan rezultat testa za koronavirus, mada se kaže da je rizik da se i sami zaraze mali.

Najveće ime među onima koji moraju u samoizolaciju je dr Entoni Fauči (američiki doktor Kon), član najužeg predsednikovog tima za borbu protiv virusa.

Fauči je imunolog, ima 79. godina i proslavio se poslednjih nedelja jer je na miran, ali odlučan način javno ispravljao i demantovao razne kontroverzne poruke o lečenju i izbegavanju virusa koje je predsednik Tramp izgovarao, često nastupajući na konferencijama za medije neposredno posle predsednika.

Fauči je testiran negativno, ali je zbog sumnjivog kontakta koji je imao doneta odluka da se samoizoluje.

Upravo zbog demantovanja Trampa u (pre)više navrata bilo je govora da će biti isključen iz tima, ali se pokazalo da bi to bilo kontraproduktivno jer je stekao ogromno poverenje nacije.

Toliko da ga je kao “glas razuma” u Beloj kući u legendarnom komičnom programu “Subotom uveče uživo” imitirao Bred Pit.

Predsednik Tramp je u više navrata pomenuo da je Fauči “odličan stručnjak” i da ima puno poverenje u njega.

Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, jedan je od vodećih američkih stručnjaka za HIV i najglasniji pobornik oštrih mera izolacije i zaključavanja države u borbi protiv koronavirusa.

RTS

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar