AMERIČKE DIPLOMATE PORUČUJU: Srbija se IGRA VATROM, umjesto da odluči između Moskve i EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

AMERIČKE DIPLOMATE PORUČUJU: Srbija se IGRA VATROM, umjesto da odluči između Moskve i EU

Beograd mora da odluči da li želi da prihvati standard transparentnosti i vladavine prava Evropske unije (EU) ili želi da se prikloni oligarhijskom nedemokratskom i neslobodnom modelu Putinove Rusije, kaže Tomas Kantrimen, bivši američki diplomata i visokopozicionirani član nevladinog Uruženja za kontrolu naoružanja.

– Ne možete imati te dvije stvari zajedno – ističe Kantrimen u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Kako navodi, “Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti na nivou članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine”.

Rusija i Srbija, država u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, gaje bliske odnose. Njihov pokazatelj je nedavni odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak sa Vladimirom Putinom u Soči, kupovina ruskog oružja, kao i sve češće posjete visokih ruskih zvaničnika, poput ministra odbrane Sergeja Šojgua ili šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, prenosi Blic.

– Imalo bi smisla da Srbija kao država bez aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji nastavi navigaciju stazom koja drži Vašington, Brisel i Moskvu što je moguće više na svojoj strani. Ali, sasvim je drugo pitanje ako je riječ o aspiracijama Srbije da postane članica EU – ističe bivši američki diplomata.

Dženifer Braš, bivša otpravnica poslova u ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu ukazuje da, kako se izrazila, “izgleda kao da srpsko rukovodstvo ima uklesano u svom DNK da može da sjedi na više stolica”.

– Ali Srbija se igra sa vatrom, ako misli da je pametnija od Moskve, Brisela i Vašingtona zajedno. Srbija nije Jugoslavija, a Aleksandar Vučić nije Maršal Tito – kaže ona.

Braš ukazuje da građani Srbije predugo čekaju na bolju budućnost i da ih – igranje sa stolicama, kako se izrazila, neće tamo dovesti.

– Ruski mit je preuveličan i sada se koristi za produženje kosovske agonije. U veoma romantičnoj viziji srpsko-turskog rata, samo u bici iz 1810. kod Varvarina, ruske snage su se zapravo borile rame uz rame sa srpskim – ističe bivša američka diplomatkinja.

Kako navodi, “istorija iz Drugog svetskog rata je još gora”.

– Partizani su se borili sa saveznicima do oslobođenja Beograda, dok mi je sama Jovanka Broz pričala da su Rusi pomagali pretežno izdaleka. Umjesto toga Crvena armija je vršila zlodjela koja su navela jugoslovenskog ambasadora da apeluje na Staljina da sovjetski vojnici prestanu da siluju partizanke – priča ona.

Iz bliže zajedničke prošlosti dve države ona podsjeća na Južni tok, projekat napušten 2014. godine koji je državama EU trebalo da obezbijedi snadbevanje gasom iz Rusije. Dio gasovoda trebalo je da bude izgrađen na teritoriji Srbije što je utanačeno Gasnim sporazumom dvije države.

Na kraju razgovora za VOA uputila je i molbu, kako je ukazala, “dragim srpskim prijateljima”.

– Vaša budućnost je u demokratskoj Evropskoj uniji, koja je predana ideji da poboljša život svih Srba, a ne samo takozvane elite koja zarađuje novac od ruskih oligarha. Saradnja sa Evropskom unijom je teža i zahtijeva reforme, ali sudbina Srbije je u Evropi, ne u Centralnoj Aziji – rekla je Braš.

Oktobra 2019. Srbija je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Osim Rusije njene članice su Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP od 1,9 triliona američkih dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.

Rusija, država predvodnica evroazijskog saveza, nalazi se pod sankcijama EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su joj uvedene zbog ruske aneksije Krima 2014. godine.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar