25. Januara 2022.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

Big Portal

On je precizirao da je Pentagon u kriznoj situaciji oko Ukrajine doveo oko 8.500 vojnika u Sjedinjenim Američkim Državama u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu. Prema njegovim rečima, još nije doneta odluke o njihovom slanju.

Kirbi je napomenuo da je odluka o povećanju gotovosti doneta i za jedinice stacionirane van Sjedinjenih Američkih Država.

Vojna komanda je odlučila samo da poveća njihovu gotovost kako bi vojnici, ukoliko bude potrebno, brzo krenuli ka Evropi. Kirbi je objasnio da će slanje snaga u Evropu biti moguće na zahtev NATO-a, “ili u drugim situacijama”.

Portparol Pentagona je objasnio da se radi o borbenim jedinicama i o vojnim lekarima i jedinicama nadležnim za transport.

Kirbi je dodao da SAD nisu donosile odluku o povlačenju vojnih instruktora iz Ukrajine.

“Odluka o premeštanju naših instruktora koji se nalaze u Ukrajini nije doneta, ali kao što sam mnogo puta govorio, mi stalno pratimo situaciju i spremni smo da uradimo ono što je neophodno za njihovu bezbednost”, rekao je Kirbi novinarima i dodao da su “oni i dalje na terenu u Ukrajini i obavljaju savetodavne zadatke i pružaju pomoć”.

Kako je naveo, Pentagon smatra da Rusija ne namerava da smanji napetosti oko Ukrajine.

“Veoma pažljivo pratimo situaciju. Sasvim je jasno da Rusija trenutno nema nameru da je deeskalira”, rekao je Kirbi na brifingu.

Predstavnik Pentagona je objasnio da će priprema za slanje američkih snaga u Evropu u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini poslati signal o jedinstvu NATO-a.

“To šalje jasan signal da smo ozbiljni po pitanju naših obaveza u NATO-u”, odgovorio je Kirbi na pitanje kako će dejstva SAD pomoći Ukrajini.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je Severnoatlantska alijansa počela da jača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu i proučava mogućnost da tamo pošalje dodatne borbene grupe NATO-a da zaštite zemlje Alijanse.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja “agresivnih dejstava” Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za “agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o “ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o “ruskoj agresiji” i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare