6. Jula 2019.

Američka vojska objavila svoje prve audio knjige

Big Portal

Mnogi izdavači su već odavno shvatili da su audio knjige budućnost, pa je red došao i na američku vojsku, čiji su vojnici tek sada počeli da materijale za obuku dobijaju i u audio formatu.

Mnogi su iznenađeni da se sa ovom praksom nije počelo i ranije, te da je Training and Doctrine Command’s Combined Arms Doctrine Directorate (CADD) tek pre nekoliko nedelja svoje priručnike izdao i u audio formatu. Projekat je još uvek u fazi testiranja, pa bi tek u predstojećem periodu biti zaključeno koliko je ovaj format efektan, te kako utiče na širenje informacija u vojnim redovima. CADD ima naročito važnu ulogu u američkoj vojsci, budući da razvija i distribuira programe koji kombinuju vojnu teoriju, istoriju i najbolje prakse, pa u tom duhu funkcioniše i prvi audio priručnik – FM 3-0, Operations, te drugi – ADP 7-0, Training. Priručnici su dostupni i običnim građanima, tako da svako ima uvid u rezultate ovog projekta. Istina je da priručnici nisu naročito zanimljivi građanima koji se ne interesuju za vojne radnje, ali eksperti ističu da predstavljaju korisno štivo za pripadnike vojske, a najpre zbog toga što su pisani običnim jezikom koji svako razume.

Ovo je tek prvi od projekata koji bi i u budućnosti vojnicima trebalo da distribuiraju informacije na moderne načine, pa se planiraju i interaktivni tekstovi, te linkovi ka video sadržajima koji nude dodatne informacije. Sve veća popularnost audio knjiga, koje korisnici mogu da slušaju u bilo kom slobodnom trenutku, te dok obavljaju neke druge radnje, utiče da se ovaj format proširi i na oblasti izvan književnosti, što će izdavačima doneti još veću dobit, a posebno onima koji kao Audible kreiraju sopstvene sadržaje.

Izvor: The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare