Američka vojska napustila Avganistan poslije 20 godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američka vojska napustila Avganistan poslije 20 godina

Sjedinjene Američke Države završile su povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.

“Želim da objavio kraj našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji avion C-17 poleteo je sa aerodroma Hamid Karzai 30. avgusta, ovog poslepodneva u 3.29 po istočnoameričkom vremenu i poslednji avion sa ljudstvom sada napušta vazdušni prostor Avganistana”, rekao je Mekenzi.

On je rekao da će SAD nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, prenosi CNN.

“Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnbika. To nije bila jeftina misija”, rekao je Mekenzi.

Tokom misije je, kako je objasnio, poginuo više 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samobice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu.

Kraj američkog najdužeg rata znači i da od ovog trenutka prvi put posle skoro dve decenije SAD i njihovi saveznici neće imati snage na terenu u Avganistanu.

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar