11. Februara 2022.

Američka mornarica stigla u Hrvatsku – u Splitu nosač veliki kao tri stadiona

Big Portal

On je sa fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice, usidriće se danas u Splitu, objavilo je američka ambasada.

“To je uzbudljiva prilika za posade oba broda da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik’, rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, zapovednik Osme udarne skupine nosača.

“Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, učestvovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima istorije vrijeme na obali’, kazao je.

Posjeta luci biće i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačaće odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi.

Naime posada u Splitu učestvovaće u humanitarnoj akciji u Dječjem domu Maestral, a imaće i organizovane turističke ture.

“Ova posjeta splitskoj luci biće ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gavin Daff, zapovedni oficir nosača aviona ‘Hari S. Truman’.

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača aviona na svijetu, veličine kao tri fudbalska stadiona.

Dugačak je više od 300 metara i širok više 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri milionaa milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po posljeratnom američkom predsjedniku Hariju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk i avioni za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hawkeye.

Za protivvazdušnu odbranu koristi rakete Sea Sparrow i protivvazdušni sistem Phalanx, u kojem su spregnuti radar i višecjevni protivvazdušni top.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare