Američka kompanija: Naša vakcina razvila antitijela kod osam osoba - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Američka kompanija: Naša vakcina razvila antitijela kod osam osoba

Američka kompanija Moderna uspjela je da azvije vakcinu protiv korona virusa koja je dala prve pozitivne rezultate na ljudima, javljaju mediji u SAD.

Iz Moderne je saopšteno da su pronašli antitijela kod prvih osam osoba koje su učestvovale u njihovim sigurnosnim ispitivanjima, javlja BBC.

Takođe je istaknuto da je imuni odgovor tih osoba sličan imunom odgovoru kod onih osoba koje su zaražene stvarnim Kovidom-19.

Očekuje se da će u julu započeti veća ispitivanja da li ova vakcina zapravo štiti od infekcije.

Ukoliko buduća istraživanja budu uspješna, vakcina ove kompanije mogla bi biti dostupna javnosti već u januaru, rekao je za “CNN” glavni ljekar Moderne Tal Zaks.

“Ovo su apsolutno dobre vijesti za koje smatramo da mnogi čekaju već prilično dugo”, kazao je Zaks.

Rezultati istraživanja koje je vodio Nacionalni institut za zdravlje SAD-a nisu još predstavljeni detaljno, osim da vakcina može razviti antitijela protiv korona virusa.

Kompanija Moderna sa sjedištem u Kembridžu jedna je od osam svjetskih kompanija koje rade na kliničkim ispitivanjima vakcina protiv korona virusa na ljudima, nedavno je saopštila Svjetska zdravstvena organizacija.

Moderna je tokom ispitivanja vakcinisala na desetine ispitanika te je kod osam njih zabilježila pojavu antitijela. Ovakva vakcina bi mogla pružiti određenu zaštitu imunološkom sistemu da se bori protiv virusa kako ljudi ne bi postali bolesni.

TANJUG

Danas objavljeno

Djevojke iz Srbije predate Uredu za strance, vlasnik strptiz kluba pušten

M.

Oštetili budžet RS za 5,8 miliona KM, objavljena imena firmi

M.

Jedna osoba stradala u požaru

M.

Ostavite komentar