Američka kompanija HP odbila ponudu o spajanju s Xeroxom - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Američka kompanija HP odbila ponudu o spajanju s Xeroxom

Kompanija za proizvodnju računara i računarske opreme HP odbacila je ponudu Xeroxa za preuzimanje uprkos ogromnom pritisku investitora i milijardera Carla Icahna da pristane na spajanje.

Članovi Upravnog odbora HP-a izjavili su u nedjelju da su jednoglasno odbili prijedlog Xerox Holdings Corporationa. Zaključili su da ponuda od 33,5 milijardi dolara potcjenjuje HP te da nije u najboljem interesu dioničara.

Glavni i izvršni direktor HP-a Enrique Lores i Chip Bergh rekli su predstavnicima Xeroxa da su oni zabrinuti da će trenutni detalji u ugovoru potencijalno finansijski naštetiti firmi u budućnosti. Međutim, rekli su i to da prepoznaju potencijalne koristi konsolidacije, sugerirajući da dvije kompanije trebaju nastaviti razgovor.

Xerox je ponudio 22 dolara po dionici kompanije HP, sačinjavajući 17 dolara gotovine plus 0,137 vlastitih dionica, piše Guardian.

Vrijednost Xeroxa se procjenjuje na 8,5 milijardi dolara pa je njegov interes za kupovinu većeg rivala HP-a bio neočekivan potez. Šef Xeroxa John Visentin istakao je da ovim ulaganjem može uštedjeti i do dvije milijarde dolara godišnje.

Međutim, Lores i Bergh doveli su u pitanje meritum prijedloga u svom odgovoru na ponudu Xeroxa.

“Imamo informaciju da se već neko vrijeme bilježi pad prihoda Xeroxa s 10,2 milijarde na 9,2 milijarde dolara od juna 2018. godine, što je samo jedan od znakova da se ne bismo smjeli zalijetati”, istakli su oni.

Sada iz HP-a traže od menadžmenta Xeroxa da pristupe informacijama o njihovom poslovanju kako bi vidjeli je li moguće spajanje. Investitor Icahn je već zaključio da bi spajanje imalo smisla, pošto on već ima 4,24 posto svog udjela u HP-u zajedno s 10,6 posto u Xeroxu.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Intel za treće tromesečje sprema nove Alder Lake-S procesore

Vanja A

Ostavite komentar