7. Januara 2022.

Američka ambasada u Sarajevu je mjesto destabilizacije odnosa u BiH

Big Portal
  • Ne znam uopšte šta oni komentarišu Dan Republike Srpske!? Niti ih je ko zvao da prisustvuju obilježavanju Dana Republike, niti ih je ko šta pitao, ali oni redovno sebi daju za pravo da se miješaju u unutrašnju politiku i komentarišu stvari koje ih se ne tiču. Nema sumnje da je riječ o njihovom podmuklom djelovanju protiv Republike Srpske i srpskog naroda – izjavio je Dodik upitan da prokomentariše stav Ambasade SAD u BiH da je “obilježavanje Dana Republike, 9. januar, neustavno” i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

On je rekao da neistinite i zlonamjerne teze da je Dan Republike neustavan imaju samo jedan cilj – da ospore pravo Republike Srpske da proslavlja vlastiti rođendan, te da Srpska i srpski narod pokleknu pred pritiscima i prijetnjama dijela međunarodne zajednice.

  • To nikada nećemo dozvoliti. Republika Srpska slavi svoj rođendan 9. januara i tako će biti i ubuduće, jer je to volja njenog naroda potvrđena na referendumu. Republika Srpska je svjesni izbor nas Srba, kao starog evropskog naroda, da bude svoj i slobodan, bez ugrožavanja tuđe slobode i tuđih nacionalnih, vjerski, kulturnih ljudskih i drugih prava – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike i donijela novi Zakon o Danu Republike koji niko nije osporio.

  • Mi smo nakon te odluke Ustavnog suda BiH tražila preispitivanje Odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Republike Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština je u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno donijela odluku o provođenju referenduma sa pitanjem “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” – istakao je Dodik.

On je pojasnio da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i taj zakon niko nije osporio.

Dodik je upitao da li je američka Ambasada bilo kada postavila pitanje zašto FBiH ne provodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i pisma.

  • Naravno da nije, i nama je sasvim jasno da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH, prava i demokratije ruše osnovne temelje svega toga, krše Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH – istakao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska proslavljala i proslavljaće svoj rođendan 9. januara, jer je taj datum izraz volje njenih građana, svidjelo se to kome ili ne.

  • To što radi bošnjačko-zapadna koalicija, pokušavajući da ospori osnivanje Republike Srpske i zabrani obilježavanje njenog rođendana, neće proći uprkos tome što je političko Sarajevo pritiscima i ucjenama, kao i zakonodavno-pravnim mahinacijama Suda i Tužilaštva BiH pokušalo još jednom da nas stavi uz zid. Valjda su računali da se u Republici Srpskoj neće probuditi instikt samoodržanja.

Mi nećemo nikoga pitati koji praznik možemo da slavimo i kada, a koje ne možemo. U nedjelju, 9. januara, svečano i dostojanstveno, kako nam i dolikuje, proslavićemo prvih 30 godina naše Republike Srpske sjećajući se svih onih koji su svoj život dali za Republiku Srpsku, te manifestovati jedinstvo naroda i njegovu odlučnost koju je pokazao na referendumu o Danu Republike – poručio je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare