23. Januara 2021.

Američka ambasada: Spremaju se protesti; Moskva: Ne mešajte se

Big Portal

U objavi na sajtu navode se mesta gde će biti održani protesti podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Preporuka američkim građanima je da se informišu preko medija, izbegavaju ta mesta, gužvu i demonstaracije.

Dodaje se i da upozore svoje prijatelje i porodicu da su bezbedni, kao da budu u okruženju koje ima više ljudi sa zapada, te da u skladu sa tim revidiraju svoje privatne planove za subotu.

Napominje se i da sa sobom nose prikladnu identidikaciju kao i američki pasoš sa ruskom vizom.

Na to je reagovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavlja “grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje”.

Kako se navodi u pisanom saopštenju ruskog MIP-a, toliko detaljna informacija o svim mestima okupljanja prevazilazi “brigu o sopstvenim građanima koji žive u Rusiji”.

“Sve se to poklapa sa provokacionom doktrinom Vašingtona po pitanju stimulisanja protesta u zemljama koje imaju nepoželjnu vlast”, navodi se.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova upozorilo je i da će, u slučaju da se tako nešto dogodi, Moskva adekvatno reagovati.

Kremlj: Neprihvatljivo pozivati mlade na nedozvoljene skupove

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj pokušaje organizovanja nedozvoljenih skupova i podsticanje mladih da u njima učestvuju smatra neprihvatljivim.

On je na konferenciji za novinare rekao da je jedini prikladan stav organizovanje skupova u skladu sa zakonom.

Oglasila se i portparolka MIP-a Marija Zaharova koja je prokomentarisala pozive upućene maloletnicima putem društvenih mreža da prisustvuju sutrašnjim protestima rekavši da “ništa dobrog od toga neće biti, kao i da se deca na ovakva okupljanja zovu samo kad ni jedna druga metoda ne radi”.

“Učinite sve što je u vašoj moći da vaša deca ne postanu pioni u ovoj đavoljskoj igrariji”, naglasila je.

Kancelarija Tužilaštva saopštila je ranije da je spremna da preduzme preventivne mere i spreči nemire u Moskvi, a moskovska policija izdala je upozorenje da bi učesnici nedozvoljenog protesta mogli da snose posledice za svoje ponašanje.

Pristalice Navaljnog su putem interneta pozvale građane da se okupe u Moskvi kako bi mu dale podršku. Inače, ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare