24. Septembra 2019.

“Americi treba 225 bombardera da se suprotstavi prijetnji Rusije i Kine”

Big Portal

Kako piše portal Warrior Maven, ovo je izjava šefa strateške komande globalnih napadačkih snaga Timotija Reja.

Visoki američki vazduhoplovni zvaničnici smatraju da trenutni nedostatak američkih bombardera dovodi odeljenje i cijelu zemlju u veliki rizik u slučaju neprijateljskog napada.

Prema riječima generala Reja, vazduhoplovnim silama Sjedinjenih Država potrebno je 225 bombardera da odgovore na navodnu prijetnju rivala kao što su Rusija i Kina.

Američka vojska smatra da bi broj ove vrste aviona trebala poovećati sa 156 na više od 220. Stručnjaci ističu da je problem flote bombardera pogoršan zbog starosti aviona B-1S, B-2S i B-52, u upotrebi su u Sjedinjenim Državama od prije više decenija.

Iako Vašington poboljšava ove avione, što im omogućava da ih dugo održavaju u radu, američkim vazduhoplovnim snagama potrebni su novi modeli kao što je B-21 Raider, za koji se očekuje da će se pojaviti 2020. godine.

– Američka avijacija je gerijatrijska sila: ima bombe, tankere i letjelice za treniranje starije od 50 godina, helikoptere starije od 40 godina i bombardere starije od 30 godina, a nedostaje joj više od .000 pilota – rekao je general-potpukovnik David Deptula, dekan Mičel instituta za vazduhoplovne studije.

U međuvremenu, general Rej je istakao da su teškoće bombardera komplikovane i zbog nedostatka aviona ove klase među američkim saveznicima.

– Saveznici nemaju bombardere – dodao je on.

Izjave generala uslijedile su poslije više saopštenja Pentagona u kome je istaknuto da bi američke vazduhoplovne snage do 2025. mogle zaostajati za Rusijom i Kinom.

Warrior Maven

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare