Americi stalo da se u BiH nastavi započeti proces - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Americi stalo da se u BiH nastavi započeti proces

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak kaže u razgovoru za portal Vijesti. ba da je Americi stalo da se u BiH nastavi proces u NATO koji je započeo SNSD.

Crnadak ističe da imenovanje specijalnog predstavnika jasno govori o namjeri Vašingtona da jača prisustvo i rješava probleme na Zapadnom Balkanu.

“Očigledno je da će prvi prioritet SAD-a biti odnos Beograda i Prištine, ali je jasno i da BiH neće biti gurnuta na margine, odnosno da će i ona biti predmet njihovih aktivnosti u narednom periodu”, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno što je Amerika od prvog dana snažno uvažava i poštuje ustavnu strukturu BiH i Dejtonski sporazum kao glavnu bazu.

“Ono čemu će stremiti i što je jedino moguće rješenje za BiH jeste kompromis”, konstatuje Crnadak.

Na pitanje da li će američka administracija izvršiti dodatni pritisak na domaće političare kada je u pitanju NATO put BiH, ministar kaže da ne očekuje takvu mogućnost.

“Vrijeme kada su stranci operativno vodili poslove na političkoj sceni BiH ipak je davno prošlo”, dodaje on.

Kako ističe, tačno je da je SAD-u stalo da se u BiH nastavi proces koji je započeo.

“Insistira se na provođenju odluke koju je Predsjedništvo BiH jednoglasno donijelo 2009. godine, uključujući i glas tadašnjeg člana iz RS Nebojše Radmanovića, SNSD-ovog kadra. Odluka koju je donio Radmanović podrazumijeva slanje ANP-a i aktivaciju MAP-a. Nijedan dodatni korak se ne očekuje niti se traži. Dakle, moj utisak je da neće biti nikakvog direktnog pritiska, nego da će se očekivati kompromis u BiH po pitanju ANP-a i provođenja odluke Predsjedništva BiH iz 2009. godine”, objašnjava Crnadak za portal Vijesti.ba.

(BN)

Danas objavljeno

Iz kompanije za sada ni riječi: Pali servisi Googlea, korisnici širom svijeta prijavljuju probleme

M.

Edin Vranj pušten iz pritvora

M.

Elez pregovara sa Tužilaštvom o priznanju krivice

M.

Ostavite komentar