Amel Tuka osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi - BIGportal.ba
Atletika Sport

Amel Tuka osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi

Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, zauzeo je drugo mjesto u finalu Svjetskog atletskog prvenstvu koje se održava u Dohi.

Bh. predstavnik je sa vremenom 1:43,47 osigurao medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u trci na 800 metara, a ovo je ujedno i najveći uspjeh bh. atletike.

Nakon osvojene bronze u Pekingu 2015. godine Tuka je Bosni i Hercegovini donio i drugo odličje sa završnice velikih takmičenja.

Prvo mjesto je osvojio Amerikanac Donavan Brazier s vremenom 1:42:34, dok je treći bio Ferguson Cheruiyot Rotich s vremenom 1:43.82.

U polufinalnoj trci Tuka je bio prvi sa vremenom 1:45.63, a zanimljivo je da bi s tim vremenom u Pekingu prije četiri godine bio zlatni. U Pekingu prije četiri godine pobijedio je David Rudisha kojeg nema zbog povrede, a upravo je on vlasnik svjetskog rekorda s vremenom 1:40.91.

https://www.facebook.com/Amel.Tukaa/posts/2487605567973864

Kada je ova sezona u pitanju Tuka je iz trke u trku podizao formu, a i sam je najavio da će vrhunac biti upravo u Dohi. Od finalista Tuka ima treće najbolje vrijeme sezone i najbolje vrijeme karijere. Oba rezultata ostvario je na trci Dijamantske lige u Monaku.

Danas objavljeno

Prva pobjeda Seltika u LE

Vanja A

Novi problem sa koronavirusom u Zvezdi

Vanja A

Hokejaš suspendovan zbog lažne potvrde o vakcinaciji

Vanja A

Ostavite komentar