AMD priprema APU za novu generaciju digitalnih kokpita u električnim vozilima - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

AMD priprema APU za novu generaciju digitalnih kokpita u električnim vozilima

AMD kreće u ozbiljan razvoj računarskih sistema koji pokreću i kontrolišu električna vozila.

Zbog toga je AMD ušao u strateško partnerstvo sa kineskom kompanijom ECARX kako bi zajedno razvili i proizveli računarsku platformu za sledeću generaciju električnih vozila, a koja će upravljati svim bitnim aspektima rada vozila od audio video reprodukcije, preko prepoznavanja govornih i komandi gestikulacijom, preko navigacije, internet povezivanja, sistemom aktivne bezbednosti, pa do asistencije u vožnji. Prva vozila koja će koristiti ovu naprednu platformu, očekuju se krajem 2023. godine i biće dostupna na globalnom svetskom tržištu.

AMD je izjavio da novi sistem kombinuje EGATON-ovo veliko iskustvo u dizajnu digitalnog kokpita sa AMD-ovim naprednim hardverom i odličnim mogućnostima grafičkog renderovanja kako bi pružio inovativno vizuelno iskustvo tokom vožnje. Digitalni kokpit nove generacije ima niz naprednih funkcija, uključujući modul za prikaz svih bitnih informacija vozaču, head-up sistem, zabavu na zadnjim sedištima, više ekrana, prepoznavanje govora u više tonova, igranje igara i 3D korisničko iskustvo.

Prema rečima AMD tehničkog tima za početak će se koristiti Ryzen Embedded V2000 platfoma sa 6 i 8 Zen 2 jezgara, iGPU rešenjem koje opsužuje četiri ekrana 4K rezolucije, dok će biti pridodato i eGPU Radeon RX 6000 rešenje.

AMD priprema APU za sledeću generaciju digitalnih kokpita u električnim vozilima

Prema podacima koje je pružila analitičarska kompanija Strategi Analitics, tržište električnih vozila i potrebne tehnologije imaće neviđene prilike za rast u narednim godinama, sa kombinovanom godišnjom stopom rasta od 31% koja se očekuje u periodu između 2021. i 2026. godine.

U proteklih nekoliko godina, može se videti da tržište električnih vozila raste velikom brzinom, a industrijski giganti kao što su Intel, Nvidia i Qualcomm su uložili dosta u ovu oblast i lansirali sopstvena rešenja. Vredi napomenuti da Yijiatong Technology pripada Geelyi grupaciji, koja je sarađivala sa Intelom, na polju Mobileye L4 tehnologije autonomne pomoći u vožnji na električnim vozilima iz serije Ektreme Kripton, što izgleda da predstavlja rešenja koja idu zajedno, ruku pod ruku u oblasti električnih vozila.

Benchmark.

Danas objavljeno

Arrival pauzira rad na električnim autobusima

V.R.

Direktno ubrizgavanje benzina – blagoslov i kletva u isto vrijeme

V.R.

Novi Volvo XC90 pokazao svoje “lice”

V.R.

Ostavite komentar