AMD predstavlja RDNA 2 za laptop računare, nova generacija prenosnih uređaja na vidiku - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

AMD predstavlja RDNA 2 za laptop računare, nova generacija prenosnih uređaja na vidiku

AMD je za početak Computex 2021 sajma najavio ozbiljan zaokret ka kompletiranju platforme za laptop računare visokih performansi.

Osim dokazano uspešnih i u pogledu performansi, vrhunskih Ryzen 5000 APU procesora, konačno smo svedoci izlaska Radeon serije mobilnih grafičkih čipova i to na bazi najnovije RDNA2 arhitekture. Na taj način je AMD popunio i poslednji delić slagalice zvane – mobilna platforma visokih performansi.

Izlazak Radeon RX 6000M serije grafičkih procesora za laptop računare i među njima najjačeg Radeon RX 6800X modela je prekretnica jer još od vremena Radeon RX 560M nismo videli ništa na temu diskretnih grafičkih procesora. Ovog puta AMD je priopremio više noviteta koji će vas svakako zainteresovati. Osim jačeg koji smo spomenuli u vidu Radeon RX 6800M dGPU-a, sa 12GB memorije, a koji je spreman da ukrsti koplja sa Nvidia RTX 3070 i RTX 3080 konkurencijom, tu je Radeon RX 6700M sa 10GB memorije, sposoban da isporuči 100 fps-a u 1440p rezoluciji i visoko postavljenim grafičkim detaljima. Liniju novih RDNA2 grafičkih procesora u verziji za laptop računare zaokružuje Radeon RX 6600M koji, pretpostavljamo da naslućujete, obezbeđuje vrhunski gejming užitak na 1080p rezoluciji sa zahtevno podešenim detaljima.

amd2_200.jpg

U kontekstu performansi kojih nikada dosta, bilo da se radi o desktop ili lapatop gejming računarima, AMD donosi direktan odgovor na Nvidia DLSS. U pitanju je tehnologija skaliranja iz visokih u niže rezolucije prikupljanjem podatka  delova slike u visokoj rezoluciji i njihovo pretvaranje u delove prikaza u nižim rezolucijama uz upotrebu algoritma mašinske inteligencije kako bi se izbegao pad u kvalitetu prikaza grafičkih detalja. Dakle, konačno smo dočekali da i AMD ponudi svoje rešenje jedne od opcija koje su bile ubojito oružje GeForce RTX 20 i 30 serije grafičkih karti, naročito u delu igara koje koriste napredne Ray Tracing svetlosne efekte.  

Nova tehnologija nosi naziv – AMD FidelityFX Super Resolution i poboljšava performanse do 2.5x u 4K igrama koje će podržavati ovu tehnologiju. AMD ne bi bio to što jeste, kada ne bi ponudio originalno rešenje i to u obliku OpenSource tehnologije koja će raditi ne samo na Radeon modelima već i GeForce modelima prehodne generacije GT10 serije. AMD je uradio ono što Nvidia nije mogla ili htela, tek GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080 i slični će moći da koriste FSR ubrzanje, a ne samo RTX20 i RTX 30 kao što je slučaj sa DLSS tehnologijom. Zanimljivost je da će FSR tehnologiju biti moguće koristiti i na APU procesorima, a ne samo diskretnih grafičkih karti. Trenutno je obezbeđena podrška za više od 45 igara kroz AMD GPUOpen inicijativu, a prema rečima AMD-a, sve veći broj softverskih kompanija za razvoj igara pokazuje interesovanje za primenu nove tehnologije. Više o spisku FSR podržanih igara biće reči 22. juna.

amd3_52.jpg

Osim prethodno pomenutih noviteta, bitno je istaći i novu AMD Advantage Design Framework inicijativu koju ova kompanija sprovodi zajedno sa partnerima u proizvodnji laptop računara visokih performansi. AMD Advantage laptop računari će kombinovati novu generaciju Radeon RX 6000M mobilnih grafičkih procesora sa AMD Ryzen 5000 APU procesorima i softverom uz podršku najnovijih AMD Smart tehnologija poput Smart Shift i Smart Memory, koje rezultiraju 10% boljim performansama kada koristite kombinaciju  AMD Ryzen procesora i Radeon grafičkog čipa.  Pored toga ovi napredni laptop modeli će imati kvalitetne ekrane na 144Hz i većim vrednostima osvežavanja te osvetljenjem od 300 i više nita. Na to se nadovezuju napredni sistemi hlađenja, brzi NVMe SSD uređaji, optimalni termo dizajn, itd. Dakle, još jedan odgovor na Nvidia izazov – ovaj put kao alternativa Nvidia Max-Q stadardima i uređajima namenjenih za kreatore i dizajnere zahtevnog sadržaja.

Prvi modeli nove generacije AMD gejming laptop računara, kao i modela za naprednije korisnike zahtevnih aplikacija će se pojaviti već krajem juna, a među prvima će ih ponuditi ASUS i HP.

Izvor: AMD

Danas objavljeno

Nvidia sprema ogromnu grafičku kartu

Vanja A

Windows 98 više neće pokretati svemirsku letjelicu u orbiti oko Marsa

Vanja A

Procurile informacije i slike Huawei Nova 10 i 10 Pro telefona

Vanja A

Ostavite komentar