AMD predstavio prve Navi GPU-ove u okviru Radeon RX 5000 serije - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

AMD predstavio prve Navi GPU-ove u okviru Radeon RX 5000 serije

Kao što se i očekivalo, AMD je tokom Computexa prikazao svoj prvi 7nm Navi potrošački GPU, mada nisu objavljeni tehnički detalji o grafičkim kartama. Radeon RX 5000 serija je naziv nove linije, a prva grafička karta u ponudi će biti RX 5700.

Radeon RX 5700 će biti model iz srednjeg segmenta i trebalo bi na tržištu da se takmiči sa Nvidia RTX 2070 GPU-om. Navi oznaka neće biti deo zvaničnog naziva grafičke karte, jer AMD svoju arhitekturu naziva RDNA, odnosno Radeon DNA.

Nažalost, moraćemo da sačekamo E3 gejming konferenciju kako bismo saznali zvanične detalje i specifikacije naredne generacije RDNA grafičkih karti. Za sada, AMD je istakao da možemo očekivati 25% bolje performanse po taktu i za 50 procenata brže performanse po vatu sa novom arhitekturom, u poređenju sa starijom Graphics Core Next tehnologijom.

Pored toga što će biti prvi potrošački 7nm GPU-ovi, Radeon RX 5000 serija će podržavati i PCIe 4.0 i brzu GDDR6 memoriju. Tokom kratke demonstracije na sceni, prikazano je poređenje RX 5700 i RTX 2070 u igri Strange Brigade, gde je AMD-ov GPU ostvario za oko 10% bolje performanse.

Jedna ključna funkcija, koja još uvek nedostaje, a na koju Nvidia značajno računa sa svojim RTX kartama, jeste ray tracing. AMD ističe da razvija sopstvenu ray tracing tehnologiju, a CEO Lisa Su je istakla da ćemo mnogo više detalja čuti tokom E3 konferencije 10. juna.

AMD je istakao da se Radeon RX 5700 grafičke karte u prodaji očekuju tokom jula.

Izvor: TrustedReviews

Danas objavljeno

Istraživanje odgovorilo: Ko bolje štiti podatke – Android ili iPhone?

D

Sljedeći nivo: Sprema se savitljivi iPhone

D

Ovu aplikaciju koriste milijarde, a nema ni osnovnu zaštitu korisnika

D

Ostavite komentar