AMD najavio Ryzen 7000 procesore koji rade na preko 5 GHz, ali zahtijevaju novu ploču - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

AMD najavio Ryzen 7000 procesore koji rade na preko 5 GHz, ali zahtijevaju novu ploču

Ovo znači da će vam za njih trebati nove matične ploče, a AMD najavljuje da će vam se to isplatiti jer će procesori raditi na preko 5 GHz, što u kombinaciji sa novom arhitekturom obećava vrhunske performanse.

AM5 = 5 NM + DDR5 + PCIe5.0 + 5 GHz

Nova generacija Ryzen procesora dolazi u 5 nm proizvodnom procesu, ali i sa podrškom za DDR5 memoriju i PCI Express 5.0, te novim AM5 procesorskim podnožjem.

Tokom Computex sajma AMD je pokazao demonstraciju ovog procesora sa Ghostwire igrom u kojoj je novi Ryzen radio na 5,5 GHz, izjednačivši se sa Turbo frekvencijom Intel Core i9-12900KS konkurentskog procesora.

Zen.jpg

Kada su generacijska unapređenja u pitanju AMD navodi da Zen 4 ima više od 15% bolje performanse od Zen 3 u single thread performansama, ali se ne navode konkretne brojke kada je potrošnja u pitanju, osim činjenice da AM5 soket može da obezbedi 170W napajanja.

PCie 5.0 storage za sve, grafika samo za odabrane

Ispod toplotnog štita novih Ryzen 7000 procesora nalaze se po dva 5 nm Zen 4 CPU modula i jedan 6 nm I/O čip sa RDNA 2 grafikom, DDR5 i PCIe 5.0 kontrolerima. Još jedna novina je da će PCIe 5.0 NVME slotovi biti standardni na AM5 pločama, uključujući i one sa jeftinijim B650 čipsetovima. Sa druge strane, neće sve ploče podržavati PCIe 5.0 grafiku, već će ta privilegija biti rezervisana samo za najskuplje modele.

Bez obzira na klasu, AM5 nudi 24 linije PCIe 5.0 i 14 USB 3.x portova, od kojih će neki broj podržavaju USB C sa protokom od 20 Gb/s.

Benchmark.

Danas objavljeno

Ribe roboti koje jedu mikroplastiku

Zeljka

Italijanski “spyware” hakovao Apple i Android telefone

Zeljka

I Facebook prepisuje od TikToka

Zeljka

Ostavite komentar