AMD će pakovati GPU u Ryzen 9 verziju za laptop računare - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

AMD će pakovati GPU u Ryzen 9 verziju za laptop računare

AMD sa poslednjom serijom Ryzen procesora na bazi druge generacije Zen jezgra, beleži veliku popularnost i rast udela na tržištu, potiskujući Intel konkurenciju.

Međutim, AMD nije uljuljkan trenutnim uspehom i sve najave govore da će nastaviti istim tempom da diktira trendove na tržištu centralnih procesora.

Na Twitteru se pojavila informacija koja je procurela sa Notebookcheck-a, u kojoj se najavljuje izlazak Ryzen 9 APU procesora koji pored CPU jezgara integriše grafičko jezgro. Informacija ukazuje na četiri Ryzen 9 modela sa integrisanom grafikom. U pitanju su 45W verzije Ryzen 9 i 15W Ryzen 9 Pro modeli namenjeni pre svega mobilnom delu tržišta, gde bi pokretali laptop računare visokih performansi.

Prema trenutnoj nomenklaturi, ovi procesori bi mogli biti pripadnici Ryzen 4000 mobilne serije, koji će još uvek koristiti Zen 2 mikroarhitekturu, istovremeno aktuelnu u Ryzen 3000 desktop modelima.

AMD je u trenutku momentuma kako na desktop tako sve više i na delu mobilnog PC tržišta. Najnoviji model Microsoft Surface Laptop 3 računara je baziran na AMD APU procesoru. Novi Ryzen 9 APU bi mogao još više da okrene proizvođače u pravcu upotrebe AMD rešenja zbog veće efikasnosti, viših radnih frekvencija zahvaljujući korišćenju 7nm proizvodnog postupka, a što mu istovremeno omogućuje da integriše moćnija Vega 12 i Vega 15 iGPU jezgra sa više izvršnih jezgara i sveukupno boljim performansama.

Ryzen 9 APU će imati jaku konkurenciju u Intel Ice Lake procesorima i najavljenim Tiger Lake modelima, ali imajući u vidu fantastičan balans performansi, AMD će biti veoma ozbiljna konkurencija Intel modelima na mobilnom tržištu koje je ostalo kao poslednji nedodirljivi bastion Intel Core platforme.

Izvor: Notebookcheck/Benchmark

Danas objavljeno

Novi udar na Facebook: “Bitnije im je da zarade novac”

Vanja A

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

Ostavite komentar