25. Februara 2022.

AMD APU 7000 donosi značajno bolje RDNA2 grafičko jezgro

Big Portal

Stiže pod kodnim imenom Raphael i imaće novu Zen 4 mikroarhitekturu, zamenjujući postojeće Zen 3 procesore iz Ryzen 5000 serije sa kodnim imenom Vermeer. Da, dobro ste pročitali, baš kao i Intel konkurencija, AMD je odlučio da sve procesore isporučuje sa integrisanim grafičkim jezgrom. Očekuje se da novi APU modeli budu zvanično predstavljeni tokom Computex 2022 sajma koji se održava u maju mesecu.

AMD Ryzen 7000 integriše grafičko jezgro na bazi aktuelne RDNA 2 arhitekture, koje će svojim mogućnostima već demonstriranim u vidu Radeon 60000 serije grafičkih karti, doneti velike promene u klasi PC desktop računara. Pojedini izvori navode da će Ryzen 7000 posedovati 4 seta GPU računskih jedinica na inicijalnih 1100 MHz, a što je u poređenju sa mogućnostima APU procesora u Steam Deck konzoli, upola lošije tj sporije.

AMDRyzen7000prosocketAM5.jpg

Uporedo sa informacijom o ugradnji RDNA 2 grafičkog jezgra ide i ona koja se tiče uvođenja novog AM5 procesorskog ležišta neophodnog zato što će Ryzen 7000 u startu biti procesor sa isključivom podrškom za rad sa DDR5 standardom memorija. Za razliku od Intel AlderLake modela koji pored DDR5 imaju istovremenu podršku i za rad sa DDR4 memorijama, AMD Ryzen 7000 će isključivo raditi sa DDR5 modulima.

Novi AMD APU će biti proizveden uz pomoć TSMC 5-nm procesa, dok će deo upravljačke logike (Input-Output-Die) biti izrađivan u 6-nm tehnologiji, podržavače PCIe 5.0 standard komunikacije i  imati dvokanalni DDR5 memorijski kontroler. Radna frekvencija procesora će iznositi 5 GHz.

Pored podrške za USB 3.2, moguće je da će nova platforma dobiti i mogućnost rada po USB 4.0 standardu sa transferom od 40 Gbps. Na osnovu svih iznesenih podataka, jasno je da će novi procesr dobiti i novu seriju matičnih ploča na bazi najmanje dva modela serije 600 čipsetova:  X670 i B650. Za sada nema informacija o izlasku najjeftinije verzija ploča na bazi A620 čipseta.

Izvor: Digitimes

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare