Ambulante i dalje pune! Bolja korona situacija u Banjaluci nije rasteretila Dom zdravlja - BIGportal.ba
Banja Luka

Ambulante i dalje pune! Bolja korona situacija u Banjaluci nije rasteretila Dom zdravlja

Povoljnija epidemiološa situacija u Banjaluci je na vrata ambulanti dovela veći broj građana koji su ranije zaobilazili Dom zdravlja zbog straha od korone.

Zbog naglog rasta broja zaraženih u prethodnom periodu, u fokusu medicinskih radnika bili su pacijenti u kovid i Ari ambulantama.

Specijalista porodične medicine u ovoj ustanovi Kosana Stanetić rekla je da je došlo do značajnog povećanja broja redovnih pacijenata u odnosu na prethodni period.

“Duži vremenski period su pacijenti izbjegavali našu ustanovu iz straha od virusa korona, ali u zadnjih mjesec dana to se promijenilo. Imamo ogromno povećanje broja redovnih pacijenata u ambulantama porodične medicine, odnosno ljudi koji nam se obraćaju zbog drugih bolesti i tegoba, ali i zbog kontrola, koje su se trebale ranije obaviti ali nisu uspjeli”, rekla je Stanetićeva.

Objasnila je da su u pitanju uglavnom građani koji imaju razna hronična oboljenja, a koji su, kako kaže, „čekali da se epidemiološka situacija malo smiri da bi došli na preglede u ambulante“. Pored ovog, doktorka Stanetić kaže da se suočavaju s još jednim izazovom. Proljeće je sa sobom donijelo cvjetanje vegetacije i polenske alergije, a to znači da pomoć ljekara traže oni koji imaju razne alergijske reakcije. Naglasila je da broj pacijenata sa simptomima polenskih alergija nije povećan u odnosu na neke ranije periode ali da su se promijenile okolnosti u kojima se to oboljenje liječi. Te okolnosti su povećale obim posla medicinskim radnicima, jer je potrebno daleko više aktivnosti i opreza kako bi se u pojedinim situacijama odredilo da li je u pitanju alergija ili virus korona.

“U vrijeme pandemije mogu se javiti poteškoće prilikom dijagnostifikovanja bolesti zbog mogućih sličnih simptoma alergije i infekcije virusom korona kao što su suhi kašalj, curenje nosa, kihanje i drugo. Dijagnostifikovanje bolesti jeste naš uobičajeni posao, ali treba dosta truda da se izdiferencira razlika između ta da dva oboljenja. Takve situacije se ne mogu razdvojiti samo kroz razgovor s pacijentima već je potrebno uraditi preglede i dodatne dijagnostičke procedure kako bi bili sigurni o čemu je riječ”, kazala je Stanetićeva.

Dodala je da je moguće da pacijenti istovremeno imaju i simptome alergije, ali i da budu zaraženi virusom korona, te da su zabilježeni takvi slučajevi.

“Taj broj nije pretjerano velik, ali važno je da se što prije ustanove takvi slučajevi, jer je liječenje pacijenta koji ima alergije i kovid različito,. Zato dobro moramo voditi računa da se na primarnom nivou zdravstvene zaštite napravi jasna razlika! navela je ona. Pacijentima koji boluju od bilo kojih vrsta alergija savjetuje da nose maske kako bi izbjegli infekcije izazvane virusom korona.

AKTIVNOSTI

Pored redovnih aktivnosti i angažmana u kovid i Ari ambulantama, Dom zdravlja Banjaluka sprovodi i vakcinaciju građana protiv virusa korona.

Proces se sprovodi u hali „Banjalučkog velesajma“ i trenutno se vakcinišu građani stariji od 65 godina, piše Srpskainfo.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 02.decembar 2022. godine

Vanja A

Mještani prijete blokadom: Ogromna količina otpada izbačena u Zalužanima

M.

“Banjalučka zima” zatvara ulicu: Obustava saobraćaja u centru grada

M.

Ostavite komentar