Ambrozija “muči” Banjaluku, tegobe imaju i zdrave osobe – ovo su savjeti struke - BIGportal.ba
Banja Luka

Ambrozija “muči” Banjaluku, tegobe imaju i zdrave osobe – ovo su savjeti struke

Povećana količina polena ambrozije u vazduhu stvara probleme osobama koje su alergične, a može da izazove alergijske simptome čak i kod zdravih sugrađana.

Povećana količina polena ambrozije u vazduhu stvara probleme osobama koje su alergične, a može da izazove alergijske simptome čak i kod zdravih sugrađana.

Načelnica Službe porodične medicine i specijalista opšte i porodične medicine prof. dr Kosana Stanetić kazala je za “Glas Srpske” da najveći broj pacijenata, koji se u ovom periodu godine javlja ljekarima sa simptomima alergije, ima upravo alergiju na polen ambrozije.

“Najčešće tegobe, na koje se žale ovi pacijenti, jesu kihanje, suzenje očiju, svrbež u nosu te curenje nosa. Pacijenti, koji imaju alergijsku astmu, mogu se žaliti i na gušenje prilikom kontakta sa alergenom”, rekla je Stanetićeva.

Istakla je da je broj građana koji se javljaju porodičnim ljekarima sa ovim simptomima uobičajen za ovo doba godine. Stanetićeva je objasnila da su simptomi alergije na ambroziju i korone drugačiji.

“Simptomi kod pacijenata oboljelih od alergija i infekcije novim virusom korona su drugačiji. Simptomi infekcije vezani su za infektivni sindrom. Oni imaju povišenu temperaturu, a žale se se na opštu slabost, malaksalost, bolove u zglobovima i mišićima, glavobolju”, kazala je Stanetićeva.

Osim lijekova, koje pacijenti sa alergijskim simptomima koriste, savjetuje im se i izbjegavanje alergena, kada god je to moguće, u cilju smanjenja simptoma. Ne preporučuje im se boravak na otvorenom prostoru, pogotovo ujutro kad je koncentracija polena najveća. Stanetićeva je dodala da je najpogodniji period za boravak na otvorenom nakon kiše.

“Kiša ispere polen i onda je njegova koncentracija manja. Preporučujem pacijentima da prije odlaska na spavanje praktikuju tuširanje i pranje kose kako bi se polen koji se nakupio tokom dana odstranio”, rekla je Stanetićeva.

Ona je rekla da se polen nakuplja i u odjeći.

“Odjeću i obuću treba sušiti u kući, a ne na otvorenom. Savjetuje se boravak u zatvorenim, klimatizovanim prostorima, a klima-uređaj bi trebao imati poseban filter za zaštitu od polena”, savjetovala je Stanetićeva.

Studentkinja Ana Pandžić rekla je da je alergiju na polen ambrozije razvila u 21. godini života, nedugo nakon selidbe u Banjaluku.

“Najveće tegobe imam ujutru. Simptomi znaju biti teški, nekada imam i gušenje pa stalno nosim pumpicu sa sobom”, ispričala je Pandžićeva.

Polenski semafor

Polenski semafor na sajtu grada, pokazuje koncentraciju polena pojedinih biljaka u vazduhu. Trenutno pokazuje da je koncentracija polena ambrozije visoka i da može da izazove tegobe čak i kod zdravih ljudi, te upozorava na porast količine u odnosu na prethodnu sedmicu.

Danas objavljeno

U funkciji: Stari i napušteni objekat u Parku „Mladen Stojanović“ pretvoren u moderno uređen javni toalet

Zeljka

Akcija uređenja naredne sedmice u naseljima Lazarevo, Zalužani i Priječani

Zeljka

Banja Luka književni centar od 30. maja do 3. juna

Zeljka

Ostavite komentar