Ambrozija, kravlje mlijeko, pa čak i voće i povrće mogu da izazovu alergiju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ambrozija, kravlje mlijeko, pa čak i voće i povrće mogu da izazovu alergiju

Milione ljudi muči alergija i mogu da šetaju bez većih problema samo poslije kiše, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najniža.

Nažalost, to nisu jedine alergije koje muče građane.

„Ovih dana se najčešće javljaju deca školskog uzrasta i to uglavnom sa tegobama respiratornog trakta – zapušen nos ili curenje, suzenje ili crvenilo očiju i kašalj“, kaže dr Olivera Čović Nestorović sa Vojnomedicinske akademije (VMA).Razgovor Jelene Đorđević Popović sa Oliverom Čović Nestorović

U ovom periodu nezaobilazna tema je alergija na ambroziju, a Nestorovićeva navodi da ta biljka već decenijama predstavlja problem, ali da ju je veoma teško iskoreniti.

Česta alergija je i ona na proteine iz kravljeg mleka, koja najčešće nastaje u dečjem uzrastu, ali kao i svaka alergija može da se razvije i kasnije tokom života.

Ukoliko deca imaju veoma intenzivne grčeve koji se ponavljaju tokom određenog perioda, roditelji treba da posumnjaju na alergiju i jave se pedijatru.

Pomalo nesvakidašnje, ali sve češće su alergijske reakcije na voće i povrće, uglavnom zbog povećanog korišćenja pesticida.

Velika količina pesticida, kako ističe, dovodi i do oštećenja sluznice gastrointestinalnog, trakta što dodatno otežava posao lekarima da utvrde o kakvoj je alergijskoj reakciji reč.

RTSmagazin.

Danas objavljeno

Kako pravilno kiseliti kupus

Vanja A

Kašičica ove namirnice svako jutro uklanja toksine iz organizma

Vanja A

Čuvari zdravlja i linije

Vanja A

Ostavite komentar