10. Februara 2022.

Ambasadori PIK-a reagovali na odluku Narodne skupštine Republike Srpske

Big Portal

“Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori PIK – a pozivaju Republiku Srpsku da odustane od ovih “neustavnih” poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

“Konkretno, PIK ohrabruje poslanike izabrane iz Republike Srpske u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa”, ističe se u saopštenju.

Oni dodaju da rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“PIK će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTS-a i suvereniteta i integriteta BiH”, pocrtali su u zajedničkom saopšenju ambasadori PIK-a.

Ruska Federacija nije učestvovala u ovoj izjavi.

Podsjetimo, sa 45 glasova “za” u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare