16. Augusta 2022.

Ambasadori Kvinte poručili da je Kosovo nezavisno i da podržavaju sve njegove odluke

Big Portal

Rakić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je načelni dogovor bio da taj sastanak, koji je održan u ponedeljak, bude zatvoren za javnost, bez slika i saopštenja, ali da su „zbog težine i ozbiljnosti poruke“ imali odgovornost da objasne šta se desilo na tom sastanku.

„Na sastanku koji je trajao oko dva sata, gde su gradonačelnici upoznali ambasadore sa problemima u tim opštinama, ključne poruke koje su mogli čuti od ambasadora zemalja Kvinte su sledeće – da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost i da oni, kao funkcioneri tih zemalja, takodje podržavaju nezavisnost“, kazao je Rakić.

Po njegovim rečima, ambasadori su istakli i da podržavaju odluke koje Priština donosi, posebno o tablicama i uvodjenju ulazno/izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku i izlasku sa Kosova.

„Oni se pozivaju da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom, da je to sve već dogovoreno“, dodao je Rakić i dodao da je od njih traženo da „prihvate realnost da je Kosovo nezavisno“.

Dodao je da su se gradonačelnici usprotivili i naveli da te odluke nisu u skladu sa Briselskim sporazumom i istakao da je to za Srbe na severu apsolutno neprihvatljivo.

Rakić je naglasio da sve treba rešavati dijalogom i za briselskim stolom i dodao da očekuje da će u Briselu 18. avgusta biti pronadjen način kako da se prevazidje kriza.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare