5. Augusta 2019.

Ambasador Izraela čestitao ”Oluju”, pa povukao tvit

Big Portal

Srbija je u ponedjeljak “zatresla” Izrael nakon što je ambasador Ilan Mor čestitao hrvatskim zvaničnicima proslavu “Oluje”. To danas piše Tajms of Izrael, u tekstu čiji je povod tvit izraelskog ambasadora u Zagrebu.

–Čestitam Hrvatskoj 24. godine operacije “Oluja” kojom je vraćen vraćen njen suverenitet u Domovinskom ratu. Čestitam i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – napisao je on.

Nekoliko sati kasnije, odgovarajući na pitanja Tajms of Izrael, portparol Ministarstva spoljnih poslova u Jerusalimu rekao je da je “zbog osjetljivosti” tvit promijenjen tako da ispravno oslikava namjere ambasadora i države Izrael”.

Iz tog, “promijenjenog” tvita izostavljeno je bilo kakvo pominjanje Dana pobjede ili operacije “Oluja”.

Efraim Zurof, jerusalemski istoričar holokausta, već duže vrijeme kritikuje Hrvatsku i druge zemlje srednje i istočne Evrope zbog, kako kaže, “odbijanje tih zemalja da se suoče sa svojim ulogama u zločinu protiv Jevreja”.

–To je vrlo nesrećna izjava, neumjesno izrečena, imajući u vidu činjenicu da se dogodilo masovno proterivanje u okviru operacije “Oluja”. Blizu 200.000 Srba je proterano iz svojih domova – rekao je Zurof, uz ocjenu da to nije sukob u koji bi Izrael trebalo da se miješa.

Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu nije ništa komentarisalo na ovu temu.

–Ono što se dogodilo sa Srbima u Hrvatskoj, koji su tu živjeli vijekovima, tokom operacije “Oluja” 4. avgusta 1995., na žalost je najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi poslije Drugog svjetskog rata – rekao je srpski ambasador u Tel Avivu Milutin Stanojević.

On je još dodao da “čestitanje ovog pogroma, onima koji ga svake godine slave kao Dan pobjede ili vraćanje suvereniteta, protivno je osnovnim ljudskim principima modernih društava.

–Ako to još dolazi od izraelskog predstavnika, to je više nego ironično i tužno – dodao je on.

U tekstu se podsjeća da Jerusalim ima čvrste diplomatske veze sa Beogradom, “ali čini se da su odnosi sa Zagrebom jači”. Podsjeća se i da je krajem jula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Izraelu bila u državnoj posjeti.

–Snažno vjerujem da postoji svijetla budućnost za partnerstvo između nas. Ali svijetla budućnost mora biti zasnovana na jasnom razumijevanju prošlosti – rekao je tada predsjednik Reuven Rivlin na državnoj večeri u njenu čast, pomenuvši zločine “hrvatskog ratnog ustaškog režima”.

Nije prvi put

Inače, tvit izraelskog ambasadora nije prvi put da se jevrejska država suočava sa istom kontroverzom. Prošle godine je, navodi Tajms of Izrael, izraelska vojska učestvovala u paradi kojom se slavila pobjeda Hrvatske u “Oluji”.

–Stotine je ubijeno, a stotine hiljada raseljeno je tokom “Oluje”. Skoro cjelokupno srpsko stanovništvo tog područja vojska je izmjestila iz svojih domova – navodi se u tekstu.

Izraelska vojska je, prema srpskom ambasadoru, bila prva strana vojska koja je učestvovala u proslavi Dana pobjede u Hrvatskoj.

Tada su hrvatski mediji prikazali fotografije najmanje dva izraelska F-16 koji lete iznad grada Knina, između Zagreba i Splita, zajedno sa hrvatskim MiG-21.

Prema hrvatskim medijima, brigadni general Mišel Ben Baruh, koji rukovodi Direkcijom za međunarodnu odbrambenu saradnju Ministarstva odbrane, rekao je da je “čast učestvovati u 23. godišnjici operacije “Oluja”.

Izraelska vojska je branila svoje učešće u tom događaju rekavši da su avioni raspoređeni u Hrvatskoj kao dio aranžmana o vojnoj saradnji, a da je učešće na događaju bilo dio “strateške saradnje obje zemlje”.

–Za hrvatsku stranu možda su ovo dani pobjede, ali za srpsku stranu to su dani žalosti – rekao je tada Stanojević izraelskom Tajmsu, istakavši da “tugujemo za egzodusom”.

Dok je Hrvatska pozdravila ofanzivu kao besprekornu vojnu pobjedu koja je ujedinila teritoriju zemlje i okončala rat, Srbija je oplakivala žrtve napada, piše u tekstu, u kome se navodi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao prošle godine da je “Hitler htio svijet bez Jevreja, a da su Hrvatska i njena politika željeli Hrvatsku bez Srba”.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare