Ambasada SAD: Zabrinutost zbog određenih stavova u deklaraciji SDA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ambasada SAD: Zabrinutost zbog određenih stavova u deklaraciji SDA

Američka Ambasada u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podjele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA.

Ambasada u poruci objavljenoj na “Tviteru” ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje podstiče postojeće političke tenzije.

“Stav SAD je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na otcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa unaprijed određenim procedurama u Ustavu za šta je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar