Ambasada SAD reagovala zbog izbornih prevara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ambasada SAD reagovala zbog izbornih prevara

Posljednjih dana u medijima u Bosni i Hercegovini pojavili su se mnogi izvještaji i izjave o mogućoj prevari prilikom registracije za glasanje van Bosne i Hercegovine. Posebno je u fokusu registrovanje birača za glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima iz Hrvatske i Beograda.

“U potpunosti podržavamo nastojanja Centralne izborne komisije BiH da poboljša transparentnost i integritet predstojećih lokalnih izbora, posebno u procesu registracije birača za glasanje van BiH. Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH koji je Centralna izborna komisija BiH objavila po prvi put, ključna je prilika za građane da spriječe da se njihov identitet koristi u prevarama”, kazali su za N1 iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ambasade SAD-a i dodali:

“Pozivamo sve građane da provjere svoje podatke i prijave sve nepravilnosti. Pozivamo i CIK BiH da, u saradnji sa tijelima za provođenje zakona i tužiteljima, odlučno istraži i preduzme radnje u slučajevima dokumentiranih prevara. Svi imaju ulogu u očuvanju integriteta izbora.”

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Centralna izborna komisija BiH je ovaj izvod javno objavila na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju van BiH, da posjete web stranicu Centralne izborne komisije BiH i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Sve prijave za glasanje van BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti Tužilaštvu BiH.

(N1)

Danas objavljeno

Trostruko ubistvo desilo se u Novom Pazaru

M.

Velika Britanija od ponedjeljka zatvara sve putne koridore

M.

Merkelova dobila nasljednika

M.

Ostavite komentar