Ambasada Rusije u BiH ponovo o Schmidtu: Nije legitiman kao visoki predstavnik - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ambasada Rusije u BiH ponovo o Schmidtu: Nije legitiman kao visoki predstavnik

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini istakla je da je Christian Schmidt “nelegitiman kao visoki predstavnik u BiH” jer, kako navode, “nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature niti je dobijeno odobrenje Savjeta bezbjednosti UN”.

Iz ruske Ambasade su naveli da “nota kineske Ambasade u BiH o neprihvatanju legitimiteta Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH predstavlja principijelan stav Kine, zasnovan na međunarodnom pravu, čija je potporna struktura Organizacija UN”.

Reagujući na kritike upućene Rusiji zbog neprihvaranja legitimiteta Schmidta, iz Ambasade Rusije su istakli da “mnogima nedostaje razumijevanja specifičnosti aktivnosti Upravnog odbora, uključujući postupak imenovanja visokog predstavnika”.

“Čitav niz dokumenata – Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, dokumenti Savjeta za sprovođenje mira i njegovog Upravnog odbora i, na kraju krajeva, ustaljena praksa – predviđa proceduru za izbor visokog predstavnika”, navela je ruska Ambasada u BiH na svom zvaničnom Facebook profilu.

Iz ruske Ambasade su podsjetili da je Upravni odbor vršio – isključivo putem konsenzusa – izbor kandidata za visokog predstavnika, koji je zatim bio potvrđen rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

“Upravo na toj proceduri su uvijek insistirali naši zapadni partneri. I jasno je zašto. Svaki put su morali dobiti odobrenje Savjeta bezbjednosti UN kako bi visoki predstavnik mogao koristiti cijeli arsenal svojih ovlašćenja. Što se tiče konsenzusa, podsjećamo da je ova procedura bila ispoštovana čak i prema Paddyju Ashdownu, sa čijom se kandidaturom Moskva u početku nije slagala”, ukazali su iz Ambasade.

Iz Ambasade su istakli da je kao rezultat “mukotrpnog diplomatskog rada bio postignut sporazum oko Ashdowna, koji blago rečeno za Moskvu nije bio idealan”.

Što se tiče odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, iz Ambasade su naveli da su se upravo zapadne kolege “probudile kada su vidjele da Christian Schwarz-Schilling nema odgovarajuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN”.

“Onda je bio smišljen oblik razmjene pisama između generalnog sekretara UN i predsjednika Savjeta bezbjednosti UN kao placebo, kako bi barem na taj način obezbijedili njegovu legitimnost. Sada je ovaj presedan izvrnut i iskorišten kao navodni dokaz da nema potrebe za rezolucijom za Schmidta”, naglašeno je u objavljenom tekstu.

Iz ruske Amasade naglasili su između ostalog i da nisu protiv Schmidta, te da cijene njegovu političku težinu, uzimajući u obzir znanje i iskustvo poslovanja “na balkanskom smjeru”, ali da prema Schmidtu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

“Stoga je Christian Schmidt za nas nelegitiman kao visoki predstavnik”, stav je Ambasade Rusije u BiH.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar