28. Augusta 2022.

Ambasada Rusije u BiH: Građani BiH sposobni da pregovaraju bez spoljnog tutorstva “posebnih predstavnika”

Big Portal

Reagujući na izjavu ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da njegova zemlja “neće prepustiti BiH Rusiji” iz ruske Ambasade primijećuju da Marfi elokventno govori o poštovanju suvereniteta BiH, ali da odmah bez oklijevanja izjavljuje da SAD “neće prepustiti BiH Rusiji”, kao da BiH nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

  • Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno “branio” Avganistan, a ranije – Irak, Libiju, Јugoslaviju. Sada SAD aktivno “brane” Evropu, polako ali sigurno, rekli bismo prefinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći – ističu iz ruske Ambasade.

U saopštenju se dodaje da “sve to samo potvrđuje da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe”.

  • Upravo u tome je smisao proksi rata protiv Rusije, koji je organizirao “zasnovan na pravilima” dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje “zapadni svijet”. U stvari, Vašington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od “dokazanih” prijatelja – navode iz Ambasade.

Rusija, kako su istakli, takođe ima svoje nacionalne interese koje brani, ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, preferira otvoren i drugarski dijalog sa partnerima u BiH.

  • Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi – poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare