9. Novembra 2022.

Ambasada Rusije: Sprečavanje revitalizacije nacizma – jedan od najvažnijih zadataka

Big Portal

 S tim u vezi, potvrđujemo našu otvorenost za saradnju sa antifašističkim udruženjima u BiH na svim nivoima, kao i sa svima koji su iskreno zainteresovani za borbu protiv svih vrsta fašizma, rasizma i antisemitizma – navodi se u saopštenju.

Sjećanje na žrtve fašističkog terora zasjenjeno opštim trendovima u evroatlantskom regionu izraženim, između ostalog, u podršci pojedinih zapadnih zemalja neofašističkom pokretu u Ukrajini, o čemu svjedoče i rezultati nedavnog glasanja u Generalnoj skupštini UN u vezi sa ruskim nacrtom rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma, ističu iz Ambasade Rusije.

– Uprkos činjenici da je BiH subjektivnom odlukom svog predstavnika bila među protivnicima dokumenta, uvjereni smo da je ovaj korak posljedica usko oportunističke politike pojedinih snaga u zemlji i da ne odražava pravi duh antifašizma, tradicionalnog za BiH – navodi se u saopštenju.

Na današnji dan 1938. godine u Njemačkoj su počeli veliki antijevrejski pogromi koji su kasnije postali poznati kao “Kristalna noć”.

Ovaj događaj je bio prvi masovni čin fizičkog nasilja Trećeg rajha nad Јevrejima i faktički je poslužio kao prolog najgorem zločinu nacističkog režima – Holokaustu.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare