21. Juna 2022.

Amazon u problemu, uskoro neće imati koga da zaposle

Big Portal

Nedostatak radnika 

Prošle godine najvrednija kompanija na svetu, Amazon, sada muku muči sa nedovoljnim brojem radnika neophodnim za glatko funkcionisanje njihovih skladišta odakle se roba sortira i šalje širom planete. Prema informacijama dostupnim u jednom od njihovih internih dokumenata koji je pronašao put do javnosti, ova kompanija će do 2024. godine potpuno iskoristiti svu dostupnu radnu snagu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je tako nešto uopšte moguće? 

Možda vam sve postane jasnije ukoliko prvo sagledamo kako Amazon zapravo funkcioniše. Do sada, njihova politika zapošljavanja zasnivala se na modelu brzog obrta radne snage. Dakle, prema trenutnim informacijama, 3% radnika napusti posao u jednom od skladišta kompanije Amazon svake nedelje. 

Međutim, 3% ne zvuči toliko puno. Međutim, kada se sagleda podatak da je procenat promene radnika unutar ove kompanije, prema navodima portala Fortune, bio 159% tokom 2020. godine, počinjemo da naslućujemo pravu perspektivu problema. 

Šta ovo tačno znači? To znači da je Amazon promenio jednu i po postavu celokupne svoje radne snage u skladištima tokom samo jedne godine. Problem je što je takav procenat obrta radne snage dugoročno neodrživ, a nemarnost prema radnicima mogla bi da dođe na naplatu za svega dve godine. 

amazon_2.jpg

Gde su najveći problemi 

Prema informacijama dostupnim u ovom internom dokumentu, neke lokacije su više pogođene nestašicom radne snage od drugih. Recimo, mesto Mesa u Arizoni moglo bi ostati bez novih radnika do kraja godine. Pored toga, skladišta u Vilmingtonu, Delaveru, i Memfisu, pogođena su istim nedaćama. 

Treba naglasiti i da je procenat gubljenja radne snage mnogo veći od nacionalnost proseka za slične poslove u SAD-u. Na nivou države, obrt radnika u skladištima bio je 59% u 2020. godini, što je daleko manje u poređenju sa skoro tri puta većim obrtom kompanije Amazon. Dakle, nešto tu ne štima. 

Nije nešto tamo tajno i misteriozno, već  nehumani uslovi rada. Nemar za bezbednost radnika, otkazi zbog uzimanja slobodnih dana kako bi se obavile lekarske intervencije, duge smene i nedovoljno velike plate su ono što radnike u skladištima ove kompanije navodi na učestale otkaze. Konkurencija u vidu kompanija Walmart i FedEx nudi bolje uslove, i zbog svega toga je rezultat da radnici masovno odlaze iz Amazona. 

amazon_3.jpg


Potencijalno rešenje 

Šta je bilo prvo na pametni kompanije Amazon kako bi rešili ovaj problem? Bolje plate i uslovi rada? Ne, nikako. U početku su želeli da blokiraju sve postove i poruke u internoj aplikaciji za razmenu poruka koje bi u sebi sadržale ključne reči vezane za sindikate radnika i uslove rada. Neke od reči koje bi bile označene kao nepoželjne bile bi “union”, “restrooms”, “living wage”, “Pay raise”, i “plantation”, iliti na srpskom: sindikat, toalet, plata dovoljna za život, povišica i plantaža. Možda ipak da prvo pokušaju da poboljšaju uslove rada… 

Source: dailymail  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare