Amandmani ošišali budžet za zelene površine - BIGportal.ba
Banja Luka

Amandmani ošišali budžet za zelene površine

Posljednje dvije godine zbog uloženih amandmana smanjena su sredstva za održavanje zelenih površina na području grada, poručili su iz Gradske uprave za “Nezavisne novine”

Ove godine, prema njihovim riječima, u budžetu za održavanje zelenih površina predviđeno je 900.000 KM, dok je u prethodnoj godini za ovu namjenu izdvojeno 990.000 KM”.

“S obzirom na to da je u nekom petogodišnjem prosjeku na održavanje zelenih površina utrošeno od 1.700.000 do 2.000.000 KM godišnje vidi se da se održavanje radi s minimalnim sredstvima”, saopštili su iz Gradske uprave.

Kako ističu, oni su više puta ukazivali na to da je negativno za grad da se smanjuju sredstva kojima se održava gradske površine, a posebno za javno zelenilo, koje se neredovnim održavanjem dovodi u opasnost trajnog oštećenja i propadanja.

“Veliki su napori Gradske uprave da s minimalnim sredstvima maksimalno doprinese očuvanju zelenila”, istakli su oni.

Dodaju da prošle godine nisu bila odobrena sredstva za jesenju sadnju, ali je sadnja obavljena iz donatorskih sredstava kao rezultat akcije “Doniraj i zasadi”.

“Krajem prethodne sezone, a tokom ove godine, gradska administracija je nastavila s rekonstrukcijom drvoreda uz frekventne gradske saobraćajnice poput: Bulevar Stepe Stepanovića, Olimpijskih pobjednika, Milana Radmana, Kozarska, Aleja Svetog Save, Bulevar Desanke Maksimović, Bulevar Milutina Milankovića, a u toku su planovi rekonstrukcije drvoreda i zelenih pojaseva i za ostale gradske saobraćajnice”, pojasnili su iz Gradske uprave.

Kako navode, da bi adekvatno odgovorila na izazove, gradska administracija radi na uspostavljanju baze podataka koja će prerasti u GIS platformu, tačnije funkcionalan alat za potrebe planiranja sredstava.

“Na posljednjem zasjednju Gradske skupštine usvojena je odluka kojom se propisuje da je investitor dužan da obezbijedi po jednu sadnicu na svakih 500 metara kvadratnih objekta koji gradi, s ciljem podizanja odgovornosti pojedinaca za potrebe zajednice”, podsjećaju oni.

U proljeće je, kako oni kažu, organizovana i velika akcija “Čisto lice grada”, kojom je prvi put sprovedena akcija čišćenja, te je kroz ovu akciju uređeno više trgova i zelenih površina, zasađeno mnogo cvijetnjaka i rekonstruisano je više zelenih površina, najviše na mjestima stalnih divljih deponija koje su na ovaj način riješene.

Slađana Bumbić Damjanović, tehnička direktorica preduzeća “Tamaris”, potvrdila je za “Nezavisne novine” da je košeno dva puta tokom ove godine, a planirano je još jednom do dva puta u zavisnosti od vremenskih uslova.

“Prioritet za košenje su nam korovišta i ambrozija, a Centar 1 i Centar 2 su prioritetna mjesta”, kazala je ona.

Dodala je da u maju imaju najviše posla, kada je najintenzivnini rast trave.

Danas objavljeno

Dodjela stipendija: Konkurs za banjalučke srednjoškolce otvoren do 3. oktobra

M.

Aktivnosti za mališane: Udruženje „Zdravo da ste“ nastavlja projekat „Klubovi za djecu i porodicu“

M.

Sutra treća banjalučka Šurijada

M.

Ostavite komentar